Pretraži
Nova YAMAHA MT-03: Dobra strana huliganizma

Nova YAMAHA MT-03: Dobra strana huliganizma

Objavljeno: 04/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: Lulop

YAMAHA MT-03 : Početkom 1990-ih su se u Europi preko “sivog uvoza” pojavile 400 ccm naked verzije supersport Japanaca, poput Suzukija Bandita 400 i Honde CB-1. Svijet više nikad nije bio isti…a u posljednjih šest godina je Yamaha samo u Europi prodala preko 240.000 pripadnika MT obitelji!

U današnje vrijeme supernakeda s preko 1.200 ccm teško se sjetiti gdje je to ludilo uopće počelo…

 

YAMAHA MT-03 : Dobra strana huliganizma

Ono što je dobro je povratak manjih kubikaža u ovu uvijek pomalo huligansku klasu. Bandit 600 je bio zagrijavanje za Monstera, ostatak znate – i možete ga vidjeti na našim ulicama. Nakedi su svugdje, a Yamahina Masters of Torque obitelj je najbrojnija!


Hyper naked s idealnih 168 kg (sa svim tekućinama) je izuzetno agilan, zvuči vrlo ozbiljno za svojih 321 ccm i ima sve prednosti dvocilindričnog motora. Sam motor je posuđen s trkaćeg R3, MT-03 je dobio ozbiljniji (37 mm) upside down sprijeda i asimetrični izduženi swingarm, dug punih 573 mm.

Taj trik je poznat još s R1, koja je dobila upravljivost i bolju kontrolu pod kočenjem i ubrzanjem bez povećanja razmaka između kotača. S 42 KS i DiASil cilindrima  MT-03 je istinski gradski ninja, kao da je ispao iz neke knjige Erica van Lustbadera ili filma Takeshija Kitana – čisti manga styling, s dozom wasabija!

Za noćne akcije tu je LED dvostruko svjetlo, negativni display i mnogo detalja koji idu uz “Dark Lightning/Dark side of Japan” ugođaj. Ono što je sjajno kod MT-03 je mogućnost rezova kroz gradski promet, uz dovoljno režanja dvocilindričnog motora, uz naglašen komfor i ergonomiju.

 

Uz MT-03 je lakše izbjegavati domaće kamikaze (znatno opasnije od japanskih) i stići odmoran na faks/posao/stazu.

Ovo je dokaz da za zabavu trebate samo 321 ccm, lagan i živahan motor s fino posloženim ovjesom. Ukoliko više volite patnju, višak kila na krivoj strani i male kotače – kupite preskupi maxi skuter. Ukoliko tražite drugačiju vrstu zabave i veću dozu adrenalina, Yamaha ima nekoliko spremnih MT-ova za Vas!

 

 

Pogledaj galeriju

YAMAHA MT-03

Povratak na vrhpointer
Zatvori X