Pretraži
Kineska kompanija Qingnian Cars je proizvela vozilo na vodu. Kreće serijska proizvodnja ?

Kineska kompanija Qingnian Cars je proizvela vozilo na vodu. Kreće serijska proizvodnja ?

Objavljeno: 30/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: bajiahao.com

Proizvođač automobila iz središnje Kine navodno je proizveo vozilo koje koristi vodikov pogon, može prijeći i do 500 kilometara a kao sirovinu za izvor vodika koristi vodu. Prototipno vozilo kompanije Qingnian Cars iz grada Nanyanga u kineskoj provinciji Henan, svoju prvu vožnju je napravilo još prošli tjedan.

Tada su prema objavama lokalnih medija, šefovi iz komunističke partije Kine posjetili tvornicu što je bio dovoljan povod za prvu vožnju.

Nije poznato je li vozilo do sada testirano na duljim relacijama, ali izvršni direktor kompanije, Pang Qingnian je izjavio za medije da je vozilo u mogućnosti prevaliti put od 300 do 500 kilometara i to isključivo na vodu koja se nalazi u spremnicima unutar vozila. Za takvo putovanje je navodno potrebno između 300 i 400 litara vode.

Vozilo u pitanju je zapravo čista demonstracija tehnološkog postignuća, jer se radi o kamionetu opremljeno inovativnim pogonskim sklopom. Drugim riječima, ono nije nikakva proizvodna verzija za kojom bi kupci okretali glave na cesti, osim ako na neki način ne posumnjaju o kakvom je pogonu riječ.


vozilo na vodu

vozilo na vodu

vozilo na vodu


Prema riječima direktora Panga, trošak istraživanja i razvoja koje se krije iza ovoga projekta je tajna zanata koju ne može podijeliti s javnošću. Ono što je ipak otkrio jest da se radi o projektu i vozilu napravljenom sa skromnim financijskim sredstvima i pomoću tehnologije razvijene unutar same kompanije Qingnian.

Navodno je riječ o motoru pogonjenom vodikom koji nastaje u kemijskoj reakciji potpomognutoj katalizatorom dodanog mješavini aluminijskog praha i vode.

Vodikom pogonjena vozila se pojavljuju u uporabnim izvedbama sve češće posljednjih godina. Poznato nam je i da njemački div, Mercedes radi na vozilu na vodikov pogon koje je u visokom stupnju gotovosti.

Usporedimo li prisutnost električnih vozila sa zastupljenošću ovih na vodik, možemo odmah vijdeti da je „čista“ struja daleko rašireniji oblik pogona, iako se kod vodika najčešće radi o elektromotoru koji služi kao krajnji element u pogonskom sklopu.

Nadamo se da će ova kineska priča o vodikom pogonjenom vozilu zaživjeti i stvoriti budućeg konkurenta na polju alternativnih pogonskih sustava vozila.


Pogledaj galeriju


vozilo na vodu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X