Pretraži
Benzin mu došao glave. Naime, ovo je poslijednji Smart s benzinskim motorom. Gotovo je

Benzin mu došao glave. Naime, ovo je poslijednji Smart s benzinskim motorom. Gotovo je

Objavljeno: 15/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: Smart

Smart kakvog poznajemo već godinama, će se uskoro dramatično promijeniti kroz sljedećih nekoliko godina. Daimler grupacija koja je do sada bila jedini vlasnik malenoga Smarta nedavno je prodala 50% kompanije kineskom brzorastućem divu Geely, koji za Smart planira perspektivnu budućnost, ali na vremenu primjeren način.

Pod paskom Geelya, Smart će postati električni brand koji će nastaviti proizvoditi ultrakompaktne gradske automobile. U kontekstu tenutnih trendova u autoindustriji, ali i vezano za nove i sve strože propise oko zagađivanja gradova automobilima, električni gradski supermini ima itekako smisla.

Prije nego li se pozdravimo sa malim Smartovima kakve do sada znamo, odlučili su za posljednji pozdrav napraviti vrlo ograničeno i posebno izdanje Smarta ForTwo. Ime mu je „21 Final Collector’s Edition“ a brojka 21 označava koliko će automobila u ovoj seriji biti napravljeno. Sa samo 21 automobilom u seriji, po ekskluzivnosti može posramiti daleko veća imena u autoindustriji.


Smart ForTwo 21 FCE

Smart ForTwo 21 FCE

Smart ForTwo 21 FCE


Vjerujemo da cijena ovog Smarta ipak neće prelaziti u neke astronomske cifre, jer to je samo mali „pametnjaković“ spreman za posljednji napad u rukama pomodne urbane ekipe. Da bi posljednji Smart sa motorom na unutarnje izgaranje ostao svima u slatkom sjećnju, pobrinut će se proslavljeni Mercedesov tuner, Brabus, koji je već puno puta tijekom Smartove karijere uskakivao u priču čineći male Smartove paprenim prometalima.

Pored broja automobila u seriji, broj 21 je ključan za Smart kao kompaniju u još nekoliko aspekata. Broj 21 predstavlja 21 godinu postojanja Smarta (od 1998. godine), sve do ovog ključnog i prelomnog trenutka u povijesti tvrtke. Dizajner limitirane serije ForTwoa, Konstantin Grcic, tvrdi i da broj 21 znači za Smart 21 godinu „ispred konkurencije“.

S tom tvrdnjom ćemo se složiti jer koliko god Smartov ključni model ForTwo bio kontorverzan, konkurencija još uvijek nije pronašla pravi odgovor na njegovo postojanje. Postojali su tu razni ultrakompaktni automobili koji su pokušavali svrgnuti Smarta ali nikako im to nije uspijevalo jer uvijek su na neki način manjkali u odnosu na ultrakompaktni ForTwo. Najčešće u ključnom aspektu, vanjskim dimenzijama automobila.

Ovo posebno i vrlo limitirano izdanje Smarta ForTwo će napustiti proizvodne linije u kolovozu ove godine. Za sada nam nisu poznati podaci o cijeni automobila niti hoće li biti dostupan na slobodnom tržištu ili ponuđen samo određenim kolekcionarima i dokazanim obožavateljima Smarta.


Pogledaj galeriju


Smart ForTwo 21 FCE

Povratak na vrhpointer
Zatvori X