Pretraži
Nema više jurnjave: Njemačka postavila kamere koje mjere prosječnu brzinu

Nema više jurnjave: Njemačka postavila kamere koje mjere prosječnu brzinu

Objavljeno: 30/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay.com

Njemačka postavila kamere koje mjere prosječnu brzinu – Skoro svaka europska država na svojim prometnicama ima kamere za nadzor brzine. Iako je riječ o vrlo učinkovitom sustavu koji redovito kažnjava prebrze vozače, takav sustav može imati i svoje mane.

Naime, većina vozača poznaje prometnice kojima se svakodnevno kreće pa će tako i znati gdje se nalaze kamere za nadzor brzine. Takvi vozači vrlo lako mogu juriti do kamere, potom malo usporiti za istu te nastaviti jurnjavu odmah pri prolasku.


Speed camera


Njemačka postavila kamere koje mjere prosječnu brzinu

Stoga su europske zemlje poput Italije i Njemačke počele tražiti rješenje za još bolje sprječavanje prebrze vožnje. Italija je već prije nekoliko godina na brojne dionice postavila sustav Tutor koji mjeri prosječnu brzinu automobila, a sada je konačno i Njemačka dobila dopuštenje za korištenje istoga.

Varanje kamera za nadzor brzine više tako neće biti moguće jer će na brojnim prometnicama diljem Njemačke biti mjerena prosječna brzina od točke A do točke B. Sustav ima zadano vrijeme prolaska vozila koje se tolerira ako se vozi po ograničenju, ali ako vozač dođe prebrzo od točke A do točke B, na kućnu adresu će mu stići i kazna za preveliku brzinu.Prva dionica, koja je opremljena ovakvim radarima, nalazi se južno od Hanovera, a samo je pitanje vremena kada će i ostale savezne države primijeniti tu tehnologiju. Njemačka je do sada imala dugotrajne pravne sporove oko toga sustava, najviše zbog zaštite podataka, ali presuda Višeg upravnog suda u Lüneburgu je konačno legalizirala korištenje takvih sustava.

Primjena radarskih sustava bi trebala biti u interesu svim vozačima zbog znatno veće sigurnosti u prometu, ali u Njemačkoj postoje i različite skupine kojima to nije po volji. Naime, protiv tih sustava su se pobunili brojni vozači te čak i Njemački autoklub ADAC, ali čini se da im nema pomoći.

Ovakvi sustavi bi se trebali primjenjivati diljem cijeloga svijeta jer je to konačno rješenje da se ozbiljno poveća sigurnost u prometu. Svi volimo pritisnuti papučicu gasa, ali treba uzeti u obzir da su na cestama i drugi sudionici te da za to postoje određeno vrijeme i mjesto.Njemačka postavila kamere koje mjere prosječnu brzinu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X