Pretraži
Zbog vraćanje kilometara na automobilu završit ćete u zatvoru. Da, u Hrvatskoj!

Zbog vraćanje kilometara na automobilu završit ćete u zatvoru. Da, u Hrvatskoj!

Objavljeno: 13/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

U zatvor zbog skidanja kilometara – Vraćanje ili rušenje kilometara na motornom vozilu u svim razvijenim država svijeta smatra se ozbiljnim kaznenim djelom. Prije svega spada u kategoriju prijevare jer se radi o tome da prodavatelj prodaje vozilo sa pogrešno istaknutim podacima kupcu koji pak nema informaciju o tome što je s vozilom rađeno. Čak i ako ste iz opravdanog razloga mijenjali brojač kilometara jer se stari primjerice pokvario, novi se mora podesiti da poakzuje stvarnu kilometražu vozila.

Prema istraživanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, tamo se godišnje proda oko pola milijuna vozila koje imaju vraćenu kilometražu. Procjenjuje se da se time kupce ošteti za oko milijardu dolara na godišnjoj razini. Hrvatsko tržište je neusporedivo manje u odnosu na SAD ali metode varanja na kilometraži su iste, ako ne i gore.

  

Problem je što u našim krajevima postoji uvriježeno mišljenje kako se rušenje kilometara na automobilu radi pod redovno. Naravno, neće se o tome govoriti pred drugima, ali situacija je prilično izmakla kontroli. Dojam je da kod nas prodaja rabljenog automobila izgleda otprilike ovako – odlučite prodati automobil, zatim s njega skinete alu felge s relativno novim gumama na kojima ste ga vozili i gore stavite neke poderane koje ste nabavili na oglasniku za „siću“.


u zatvor zbog skidanja kilometara

u zatvor zbog skidanja kilometara

u zatvor zbog skidanja kilometara


 

U zatvor zbog skidanja kilometara

Sljedeći korak je nekoliko jeftinih pripravaka s odjela autokozmetike pa put automatske praonice. Malo onog crnila za gume dobro dođe da ove ćelave novomontirane izgledaju kao Pirelli P Zero Trofeo R pa onda put onog „mehaničara“ što skida kilometre. Stvarno ne bi bilo u redu ušminkati automobil pa onda ne napraviti isto sa kilometrima.

E, više neće ići tako lako. Osim ako vam nije mio topli smještaj u „hostelu“ Remetinec sa punim pansionom, sedam cimera i „open space“ uređenjem dnevnog boravka, WC-a i blagovaonice. Naime, prošlog mjeseca na Općinskom sudu u Virovitici izrečena je presuda osobi koja je pri prodaji vozila prevarila kupca prikazavši mu pogrešne kilometre na brojaču i u dokumentaciji. Određena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine a izrečena uvjetna osuda u trajanju od tri godine.


Pogledaj galeriju


u zatvor zbog skidanja kilometara

Povratak na vrhpointer
Zatvori X