Pretraži
Zaboravite mobitel za volanom – napokon dolazi tehnologija koja “vidi” kada telefonirate

Zaboravite mobitel za volanom – napokon dolazi tehnologija koja “vidi” kada telefonirate

Objavljeno: 15/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: Westcotec / thamesvalley.police.uk

Napravu kojom će engleska policija vidjeti telefonirate li za volanom, razvila je IT kompanija Westcotec. Uređaj ima mogućnost hvatanja Bluetooth signala, tako da ukoliko prepozna da se u automobilu koristi mobitel, može utvrditi koristite li ga putem bežićne Bluetooth mreže u „handsfree“ modu preko multimedijalnog sustava u automobilu.

Uređaji sa tehnologijom prepoznavanja uporabe mobitela na protuzakonit način bit će postavljeni uz neke ključne prometnice u Engleskoj. Najznačajnija među njima je brza cesta A34 koja u dvije dionice spaja Englesku u smjeru sjever-jug. S obzirom da je engleska policija odabrala upravo tu rutu za postavljanje uređaja, očito postoji statistički podatak koji govori da se na tom dijelu ceste značajno krši zakon korištenjem mobitela za volanom.

Ukoliko uređaj zabilježi da telefonirate u vožnji s mobitelom u ruci, na svom ekranu će prikazati veliki crveni simbol sa prekriženim mobitelom. To će biti svojevrsno upozorenje vozaču da predstavlja opasnost u prometu te da prestane s telefoniranjem u vožnji. Pored ovih upozorenja, na određenim lokacijama policija planira zaustavljati vozače kojima uređaj izda upozorenje.


Detektori mobitela

Detektori mobitela

Detektori mobitela


S obzirom da se radi o tehnologiji koja je još uvijek u svojim začetcima, možemo očekivati određene nedostatke u njenom funkcioniranju, tzv. dječje bolesti. Jedan takav, za sada nerješivi nedostatak jest nemogućnost razlikovanja koristi li se mobitelom vozač ili netko od putnika u automobilu. Zbog toga će ova tehnologija za sada još ostati na razini upozorenja.

Strože kazne u korištenje mobitela u vožnji, uvedene su još u ožujku 2017. godine, a za sam prekršaj se dobivaju kazneni bodovi na vozačkoj dozvoli, njih šest uz novčanu kaznu u visini od 200 britanskih funti. Ukoliko slučaj završi na sudu, postoji mogućnost izricanja maksimalne kazne od 1,000 funti uz oduzimanje vozačke dozvole.


Pogledaj galeriju


Detektori mobitela

Povratak na vrhpointer
Zatvori X