Pretraži
VIDEO: Yamahin autonomni motocikl u utrci protiv Valentina Rossija je ipak izvukao deblji kraj. Ali, za koliko dugo ?

VIDEO: Yamahin autonomni motocikl u utrci protiv Valentina Rossija je ipak izvukao deblji kraj. Ali, za koliko dugo ?

Objavljeno: 01/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Yamaha

Yamaha je stvorila autonomni motocikl koji je želio dokazati koliko “vrijedi” rame uz rame uz MotoGP legendu, Valentina Rossija.

Yamaha Motobot bi mogao postati centar za učenje i ishodišna točka testiranja buduće sigurnosne tehnologije za motocikle.


Yamaha Motobot


Yamaha R1-motobot koristi autonomnog robotiziranog vozača koji sjedi na motociklu i kontrolira ga uz pomoć nekoliko stabilizatora sa svake strane. Yamaha ističe da je njihov cilj prije dvije godine bio da se utrkuju protiv Rossija na ravnoj dionici, a sad su to uspjeli učiniti na trkaćoj stazi Thunderhill u Kaliforniji.

Pravi izazov, međutim, nije bila staza. Iako je sam po sebi težak, izazov je bio postavljanje autonomne mašine uz Rossija, čovjeka koji je osvojio devet svjetskih titula u tri desetljeća trkaće karijere te je prozvan jednim od najvećih MotoGP vozača svih vremena.


Valentino Rossi


No, prvi krug nije prošao tako sjajno za ovog velikana, koji je uspio postići vrijeme od 1:24.740, što mnogi nisu nazvali impresivnim, pogotovo za čovjeka njegova kalibra.

Motobot mu se, doduše nije uspio previše približiti, jer je on isti krug prešao za 1:57.504. Ono što je fascinantno jest činjenica da je Motobot na ciljnoj ravnini razvijao brzinu od preko 200 km/h.


Pogledaj galeriju

Tijekom ostatka utrke, Motobot ni izbliza nije ugrozio Rossijevo vrijeme .

Unatoč činjenici da Yamaha nije uspjela postići svoj glavni cilj i pobijediti Talijana, pokazala je što sve suvremena tehnologija može. A uz nešto ugađanja i više vježbe, tko zna što sve još može postići?


Povratak na vrhpointer
Zatvori X