Pretraži
VIDEO; McLarenova priča o najlegendarnijoj kacigi svih vremena budi emocije

VIDEO; McLarenova priča o najlegendarnijoj kacigi svih vremena budi emocije

Objavljeno: 02/01/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto : Screenshot, Newspress


Naravno da je ovo emotivna priča; ipak je o Senni. Priča je osoba koja ga je dobro poznavala – Alan Sidney Mosca, direktor SID Special paint, tvrtke osnovane 1973. Njegov otac je osmislio dizajne kaciga najvećih brazilskih vozača;  Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet, Felipe Massa, Rubens Barrichello i Bruno Senna, svi su oni nosili „Painted by SID – Brazil”.

No ovo je priča o nastanku dizajna najpoznatije kacige na svijetu – one Ayrtonove!Dok pišem ovaj text Ayrtonova kaciga iz kobne 1994. je metar od mene – mala replika u pleksiglasu ima višestruko značenje – bila je simbol Senne kao upozorenje konkurentima u retrovizoru, promocija Brazila, ekspresno sredstvo prepoznavanja sportskog idola i Ayrtonova zona meditacije.

McLarenov video sjajno pokazuje priču, no iako je obilježila cijelu Ayrtonovu karijeru ova kaciga (bar 1994.) nije uspjela u svojoj osnovnoj namjeni – očuvanju Sennine glave. Iako je prije sezone testirao s novom Bell Vortex SS type Penske 93 – 94 (koju je oslikao Pierre Van Ginneken), ipak se vratio klasičnijoj M3 koju je nažalost nosio u imoli.

Problem je bio što je nakon Imole trebao testirati novi model kacige sa znatno debljim vizirom, no sudbina je bila brža – u Tamburellu je nakon udarca u zid s brzinom od 218 km/h komad ovjesa spojen s kotačem probio tanku verziju vizira iznad desnog oka i Sennin Medium M3 (58 cm) je završio s tri fatalna oštećenja. Angelo Orsi, Sennin prijatelj i fotograf je snimio Sennu bez kacige u bolidu, ali nakon molbi Aytronove obitelji nikad nije objavio fotke .

Tako je kaciga kojoj su davane nadnaravne moći bila direktan uzrok njegove propasti, no tog crnog prvog svibnja je sve bilo pogrešno; i Schumachrov ilegalni traction control, i Lamyjevo nalijetanje na Lehta, pa Opel Vectra kao safety car zbog kojeg je svima pao tlak u gumama, pa kontraverzni vareni Williamsov stup volana u Senninom bolidu…sve je nažalost završilo tragično. Sid Mosca nije s nama od 2011.,Senna od 1994., no njihova suradnja će ostati kao vječna inspiracija svakom klincu s volanom u rukama. Baš kao što i zaslužuje.
Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X