Pretraži
VIDEO: 100 godina u 60 sekundi. Mazda je proslavila 100. rođendana a mi joj želimo još barem toliko Zoom-Zoom godina.

VIDEO: 100 godina u 60 sekundi. Mazda je proslavila 100. rođendana a mi joj želimo još barem toliko Zoom-Zoom godina.

Objavljeno: 04/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Mazda

Mazda slavi 100 godina – Prvo Mazdino vozilo bila je malena teretna trokolica, jednostavnog i pamtljivog imena Mazda-Go. Radi se u biti o motoriziranoj rikši, prvoj takve vrste a imala je motor sa jednim cilindrom i čak 9 KS. Dugi niz godina u Mazdinim početcima, Mazda-Go je bilo jedino vozilo koje je Mazda proizvodila i tako punih 30 godina.

Zapravo, prije nego li je počela proizvoditi motorna vozila Mazda je bila proizvođač plutoa sa sjedištem u Hirošimi, gradu u kojem i danas ima sjedište. Od osnutka 1920. godine, sljedećih 10-ak godina Mazda je polako prelazila na proizvodnju alata i strojeva da bi napokon došla do motornih vozila i trokolice Mazda-Go.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Mazda je proizvodila oružje za vojsku, poput većine industrije koja je imala takve kapacitete. S obzirom na sjedište u Hirošimi, Mazda je pretrpjela ogromne gubitke i štetu pred kraj rata kada su Amerikanci odlučili ratne sukobe privesti kraju novopečenim „instant“ rješenjem zvanim atomska bomba.


Mazda 100 godina

Mazda 100 godina

Mazda 100 godina


 

Mazda slavi 100 godina

Svega par mjeseci nakon razaranja Hirošime, Mazda se vratila vratila u proizvodnju motornih vozila. Na rasporedu su i dalje bile teretne trokolice da bi potom uslijedili i prvi Mazdini osobni automobili tradicionalne izvedbe, što prije svega znači četiri kotača i zatvorena karoserija. Prvi takav automobil je bio R360 iz klase tzv. kei automobila 1960-ih.

  

U ovom vremenskom periodu Mazda je razvila i jedan od najprepoznatljivijih komponenti, popularni rotacijski Wankel motor kojeg su razvili u suradnji sa Njemačkim NSU. Prva Mazda s tim motorom je bila Cosmo Sport 110S iz 1967. godine. U sljedećih 40 godina, Mazda je proizvela oko dva milijuna automobila sa Wankelovim rotacijskim motorom.

Globalno najpoznatiji Mazdin automobil do današnjeg dana vjerojatno je MX-5 kabriolet koji je ovisno o tržištu još poznat i kao Miata te Eunos Roadster. MX-5 je predstavljen 1989. godine i od tada se neprekidno proizvodi sa milijun prodanih primjeraka u četiri generacije. Time je stekao status jednog od najpopularnijih sportskih automobila uopće.


Pogledaj galeriju


Mazda slavi 100 godina

Povratak na vrhpointer
Zatvori X