Pretraži
Tuga i nevjerica: Peugeot ukida legendarnu GTi kraticu i uvodi – PSE?

Tuga i nevjerica: Peugeot ukida legendarnu GTi kraticu i uvodi – PSE?

Objavljeno: 07/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Au revoir, GTi?

Ma neće valjda? Izgleda da ipak hoće – Peugeot se odriče svoje globalno poznate i obožavane GTi oznake! Odsada će top modeli PSA grupacije imati PSE kraticu.

Vrlo je vjerojatno da će slijedeći top-hatch Peugeot (208) biti poprilično električan i također je vrlo vjerojatno da Peugeot (za razliku od Porschea) neće nastaviti s legendarnim označavanjem top-modela. Najava ove velike promjene je naravno bio 508  “Peugeot Sport Engineered” hibridni koncept prikazan ove godine u Ženevi, te ujedno najava novog top modela 508-ice. Zašto se Peugeot odriče oznake koja je tako usko vezana uz brojne sportske modele koji su tako dobro poslužili Peugeotu u popularizaciji brenda?

 

Možda ipak…

Postoji opcija da PSE bude isključivo vezana uz hibridne/ električne top modele, a GTi ostane kao nostalgični ukras na top-benzinskom modelu, ali nemojte baš staviti 100 Eura na tu opciju.

Logično je da industrija uz dolazak nove filozofije i tehnologije želi uvesti neke nove podbrendove, no ako se već jedan Porsche odlučio zadržati Turbo oznaku na potpuno električnom Taycanu…

Nostalgičari među nama podržavaju dilemu Peugeota da li da ostave GTi oznaku bar na tržištima na kojima se sjajno prodavala (npr. Velikoj Britaniji), no nama na Peugeotu manje bitnom tržištu nipošto nije svejedno. No, ukoliko će budući hibridi imati performanse imalo blizu PSE 508-ice, možda oproštaj od legendarnog troslovnog pečata snage i neće biti tako dramatičan.

Sam GTI logo se na Peugeotu prvi puta pojavio 1984. – na legendarnom 205 GTi (1,6 l , 103 KS) i pomalo zaboravljenom 505 GTi (2,3 l, 120 KS), a nakon njih su slijedili 309, 106, 306, 206, 207 , 208 i posljednji – 308.

 

Možda i ne bi bilo najpametnije prepustiti GTi oznaku VW-u, no ukoliko se to dogodi – uvijek ima mjesta za neku novu, naravno…ako je automobil koji je nosi nešto drugačiji od ostalih…

 

 

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X