Pretraži
Toyotin “Space Cruiser”; Prvo su osvojili Zemlju i 24h Le Mansa, slijedeća postaja – SVEMIR!

Toyotin “Space Cruiser”; Prvo su osvojili Zemlju i 24h Le Mansa, slijedeća postaja – SVEMIR!

Objavljeno: 12/03/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: Lulop

Toyota leti na Mjesec! : Kao što smo i očekivali, ovaj planet je premalen za Toyotine ambicije – prošle godine su osvojili naslov u WRC-u i konačno 24h Le Mansa, naravno da im je slijedeća destinacija – sam svemir!


Da, nije prvotravanjski sprdex – danas su JAXA (japanska agencija za istraživanje svemira) i Toyota Motor Corporation objavile sporazum o suradnji i mogućem zajedničkom istraživanju svemira.

Prvi korak (malen za čovjeka, ali velik za čovječanstvo) je suradnja oko ubrzavanja zajedničke studije rovera (tako se uglavnom zovu sva svemirska prometala s kotačima – osim transportera iz Aliena II)s ljudskom posadom i kabinom pod tlakom pogonjenim gorivim ćelijama.

Tu tehnologiju diktiraju istraživačke aktivnosti na mjesečevoj površini.Tako bi Toyota mogla biti ključan faktor u razotkrivanju teorija urote koje tvrde da je svemir možda posljednja granica, ali je stvoren u hollywoodskom podrumu –baš kao što tvrde Red Hot Chilli Peppersi u Kalifornikaciji.

Šalu nastranu, čak i s tom limitiranom količinom energije koja bi mogla biti transportirana na Mjesec, rover s kabinom pod pritiskom bi mogao imati autonomiju od nevjerojatnih +10.000 km!

To je poprilično mnogo svemirskog cross-countryja koji se planira za 2030.-te. Lansiranje Space Cruisera se planira u 2029., a već se svi vesele prvom terenskom testu 6×6 Toyote by Team Japan Racing.

JAXA i Toyota su donijeli neke početne predloške koncepta, no uglavnom se radi o vozilu dužine šest, širine 5,2 i visine 3,8 m, s dnevnim boravkom od 13 kvadrata za smještaj dvije osobe (četiri u slučaju nužde).Japanci već miksaju popularne hitove koji će se vrtjeti na svemirskom jukeboxu a šuška se o Bowiejevim Life on Mars/Space Oddity, Rocketmanu Eltona Johna, Bad Moon Rising Creedence Clearwater Revivala, neizostavnoj  Sinatrinoj Fly me to the Moon, On Mercury/Parallel Universe by RHCP , Spaceman Babylon Zooa i neizostavni superhit svake lunarne misije – Mjeseče, bekrijo – može od Slavonskih lola! .

To će biti najbolja svemirska priča nakon Spaceballsa Mela Brooksa! Već vidim naljepnicu WE BRAKE FOR NOBODY s klingonskim subtitleom na titanskom prašinobranu Space Cruisera! Beam me up Scotty – and May the Force Be with You!


Pogledaj galeriju

Toyota leti na Mjesec

Povratak na vrhpointer
Zatvori X