Pretraži
Toyota se baca na izradu HD mapa za samovozne automobile

Toyota se baca na izradu HD mapa za samovozne automobile

Objavljeno: 07/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Toyota

Toyotin institut za istraživanje i napredni razvoj (TRI-AD) započeo je suradnju sa novim igračem u poslu, tvrtkom Carmera. Carmera je platforma za razvoj i izradu cestovnih HD mapa za autonomna vozila, a koriste se podacima dobivenima sa „običnih“ automobila opremljenih kamerama i senzorima potrebnima za kartiranje.

Ideja iza cijelog projekta i suradnje jest izrada HD mapa koje će moći koristiti samovozni automobili, što će im dodtano olakšati samostalno kretanje sustavom javnih prometnica. Ovo partnerstvo je samo prvi korak ka ostvarenju cilja, a što je najbolje u cijeloj priči, Toyota ne želi „masno“ zarađivati na svojem inovativnom sustavu HD mapa.

Planiraju napraviti automatiziranu platformu mapiranja (AMP) kojoj će svi imati slobodan pristup. Možemo reći da se radi o projektu u kojem ćemo svi biti dionicima doprinoseći izgradnji i širenju sustava koji će pak omogućiti stvaranje virtualne stvarnosti u obliku HD mapa. Puštanjem sustava u pogon, najviše će njegovom daljnjem razvoju doprinijeti samovozni automobili opremljeni kamerama i ostalim čudima tehnike.


Toyota HD karte

Toyota HD karte

Toyota HD karte


„Trenutno, karte za autonomnu vožnju ovise o izrazito skupim specijaliziranim vozilima namijenjenima za kartiranje koja se puštaju u promet u ograničenim količinama a cijeli postupak HD kartiranja da bi bilo pouzdano se potom radi ručno. Uzbuđeni smo zbog partnerstva sa Carmerom koja će omogućiti automatizaciju stvaranja mapa te pomoći u stvaranju autonomnog prijevoza za svih.“ – izjavio je potpretsjednik TRI-AD-a zadužen za samovoznost, Mandali Khalesi.

Toyota i Carmera će postaviti kamere na Toyotina testna vozila koja će početi sa prikupljanjem podataka s terena. Područje koje planiraju koristiti u fazi pilot projekta jest središnji dio Tokija. Sve slike i ostali podaci prikupljeni ovim putem će se procesirati na Carmerinoj platoformi u stvarnom vremenu, automatski stvarajući mape u HD kvaliteti.

Krajnji cilj je stvoriti pouzdane mape koje će sadržavati sve potrebne informacije o cestama kako bi po njima nesmetano mogli voziti samovozni automobili. Uzmemo li u obzir da ukoliko se na ovaj način pokriju sustavi proemtnica u SAD-u, Kini, Japanu i Njemačkoj, što bi značilo oko 230,000 kilometara cesta, to bi predstavljalo manje od 1% svjetske mreže prometnica koja ima oko 39,500,000 kilometara.


Pogledaj galeriju


Toyota HD karte

Povratak na vrhpointer
Zatvori X