Pretraži
Toyota leteći automobil će koštati 375.000 i upaliti će olimpijski plamen

Toyota leteći automobil će koštati 375.000 i upaliti će olimpijski plamen

Objavljeno: 20/07/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Cartivator

Skupina od 30 Toyotinih zaposlenika, koji su se prozvali “Cartivator”, radi na razvoju letećeg automobila u slobodno vrijeme još od 2012. godine. A njihov poslodavac im je sad odlučio dati 42.5 milijuna jena (više od 375.000 dolara) kako bi stvarno projekt podigli od zemlje.

Sve dosad, Cartivator je koristio online crowdfunding kako bi financirali svoj projekt, jer Toyota nije bila spremna ulagati u njihovu viziju. No proizvođač automobila je napokon promijenio mišljenje, jer je očito shvatio da ne može očekivati napredak ako samo čeka i prihvati se ulaganja kad mu sva tehnologija postane lako dostupna.


skydrive

Foto: Cartivator


Kad nisu u Toyotinim uredima, članovi Cartivatora su obično u zgradi bivše osnovne škole koju im je na raspolaganje dao njihov poslodavac. Maleni model njihovog letećeg automobila tako može ići na testirajuće vožnje iznad starog školskog dvorišta.

Cartivator planira predstaviti svoj dizajn potpuno letećeg automobila, nazvanog SkyDive, u srpnju ove godine. Trenutni prototip nije dovršen, te u njemu sjedi jedna osoba uz otvorene bočne strane. Rotori na svakom kutu omogućuju let, dok dva kotača sa strane i jedan naprijed dopuštaju putovanje, tj. vožnju na tlu.


Pogledaj galeriju

Cartivatorov cilj je da SkyDrive može letjeti do 100 km/h i voziti do 150 km/h. Do srpnja 2018. godine, nadaju se da će moći upravljati verzijom na daljinsko upravljanje, dok bi čovjek trebao moći pilotirati ovim automobilom do kraja iste godine. Sve u svemu, čini se više kao dron nego automobil.Krajnji cilj im je da leteći automobil dosegne zadani cilj da 2020. godine može, na otvaranju Olimpijski igara u Tokiju, zapaliti olimpijsko svjetlo.

Toyota očito vidi prednosti letećeg automobila jer uz to što su odlučili financirati Cartivator, patentirali su i drukčiji dizajn od dvoje zaposlenika u SAD-u, iako je ovaj dizajn prilično teško zamisliti u zraku.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X