Pretraži
Tesla Model S P100D vs. Porsche Taycan Turbo S na utrci ubrzanja !

Tesla Model S P100D vs. Porsche Taycan Turbo S na utrci ubrzanja !

Objavljeno: 18/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / netcarshow.com

Zahuktavanjem rivalstva između Porschea i Tesle brojni entuzijasti i promatrači gledaju na razvoj situacije sa velikom dozom znatiželje. Nakon nekoliko godina Tesline dominacije u svijetu električnih automobila, sada se po prvi puta pojavio istinski konkurent vrijedan pažnje. I to ne bilo kakav konkurent, nego legendarni Porsche. Znamo da Porsche ništa ne radi „preko koljena“ što ovo rivalsto čini dodatno zanimljivim.

Tesla se kroz godine ustoličio kao kralj ubrzanja među električnim automobilima. Internetom kruže brojni videozapisi u kojima za sobom ostavlja renomirane i skuplje sportske benzince a zahvaljujući pogonu na sve kotače i fleksibilnoj raspodjeli snage među pojedinim kotačima, Teslini automobili mogu posramiti iste te benzince i kada im stavite nekoliko zavoja za savladati.

Velika imena autoindustrije, osobite onog dijela koji gaji veliku i dugu sportsku tradiciju, predugo su u igri da bi se tek tako dali potisnuti od novajlije iz sunčane Kalifornije. Jedno od najvećih i najrespektabilnijih imena autoindustrije, njemački Porsche nedavno je predstavio svoj prvi potpuno električni automobil, Taycan.


Porsche brži od Tesle

Porsche brži od Tesle

Porsche brži od Tesle


Unatoč negodovanju tradicionalnih automobilskih entuzijasta na spomen svega što ide na struju, rekli bismo da im je Taycan došao kao sreća u nesreći. Kada već mora biti na struju, barem da je Porsche, a ne tamo neki novajlija iz Amerike. Negodovanje bi se moglo pretvoriti u glasno odobravanje jer na posljednjem usporednom testu između Taycana i Modela S, Porcsche je odnio uvjerljivu pobjedu.

Test je provela ekipa jedne njemačke televizijske emisije o automobilima. Osim usporednog testa ubrzanja, proveli su i zahtjevni „moose“ test u kojem se testira stabilnost automobila pri nagloj promjeni smjera. Pomalo očekivano za utegnuti Porsche, „moose“ test mu nije predstavljao nikakav problem. Odradio ga je pri brzini od 97 km/h bez i jednog žrtvovanog čunja.

Tesla Model S je istom testu pristupila sa nižih 90 km/h ali neuspješno jer se automobil nakon prve promjene smjera nije uspio vratiti na početnu rutu u zadanim okvirima. Ono što najviše peče zagrižene pobornike Tesle jest što ju je Porsche nadmašio i kada je ubrzanje s mjesta u pitanju, a značajnu prednost Porsche dobiva kada se prijeđe brzina od 200 km/h. Razlog tome je najvjerojatnije postojanje mjenjačke kutije sa dvije brzine dok Tesla ima fiksni prijenosni omjer zbog jednostavnosti izrade i niže cijene.


Pogledaj galeriju


Porsche brži od Tesle

Povratak na vrhpointer
Zatvori X