Pretraži
Teror s neba; ima li gore stvari od VTOL drona naoružanog klonom Kalašnjikova?

Teror s neba; ima li gore stvari od VTOL drona naoružanog klonom Kalašnjikova?

Objavljeno: 02/04/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Moscow Aviation Institute

Da, izgleda da je ovaj dan morao doći. Ok, možda ovo nije direktno tema u stilu BMW vs. Mercedes – Benz, no ujedno je sjajna prilika za još jedno “ŠTO AKO…” mozganje o autonomnim vozilima, dronovima, zračnom prijevozu i upotrebi tehnologije. Naime, OVO ne bih volio sresti na mojoj zračnoj ruti za posao jednog dana…

Rusi ko Rusi…jednostavno im moraš skinuti šubaru…ovaj VTOL dron naoružan s VEPR-12 poluatomatskom sačmaricom na bazi AK-47 je zapravo mala verzija A-10 Thunderbolta II, još bolje – daljinski upravljana! Rusi ga zovu bezpilotnik a vjerojatno nema trigger happy bolesnika na globalnoj razini koji ga ne bi poželio. Nitko ne želi biti crveni balon u ovoj priči! Cijeli projekt težak 25 kg su osmislili dečki iz ureda studentskog dizajna, a MiG AK-47 ima čak 40 min. autonomije!

No, mi smo ovdje da promoviramo mir (iako moja tetovaža tvrdi SI VIS PACEM PARA BELLUM) i ovome se samo divimo kao integraciji  VTOL tehnologije, vrhunske mehanike i primjene modernih materijala (CNC aluminij/karbon).

Zamislite samo ovo lansirati ispred nebodera u Vašem naselju! Svaki klinac bi žicao đir…pa im ti objasni žašto nije dobro stiskati crveni gumb na daljincu! Šalu na stranu, više bih volio vidjeti neki sustav bespilotne dostave hrane gladnima u svijetu, no i ovo je bolje od svakodnevnog žutila po medijima.

Cajke, ugovori Rakitića i Modrića, uhljebi, dječje igre u Saboru, prevare, krađe, fontane i doktorati…svi mi bi tu i tamo pustili naoružani dron nad glavama odgovornih za ovu moralnu kaljužu Europe. Baš zato trebamo (kao i čitav Svijet) stroge zakone o korištenju dronova jer je njihova upotreba sve češće na nezakonitoj strani. Pogledajte samo Predatore u rukama američkih tinejdžera!

 

Svaka sila treba protusilu da bi se planeta nastavila okretati, pa je sve češći razvoj sredstava za okončanje dronova. IXI Dronekiller s dometom od 800 m garantira privatnost…i zračnu zaštitu od preleta nepoželjnih bespilotnih letjelica. Da, baš u lijepom dobu živimo!

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X