Pretraži
Svi dužnosnici prelaze sa Audija na VW Passate po nalogu predsjednika. Tako se to radi u Turskoj

Svi dužnosnici prelaze sa Audija na VW Passate po nalogu predsjednika. Tako se to radi u Turskoj

Objavljeno: 13/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: VW / wikipedia.org

Turski predsjednik, Recep Erdogan, naložio je svojim visokim dužnosnicima da za službene automobile od sada koriste nove VW Passate. Do sada su turski dužnosnici za službena vozila koristili Audije ali im usokoro istječu ugovori o najmu službenih automobila pa se otvara prilika za promjenom voznoga parka.

Razlozi prelaska na Volkswagen sa jače premium marke kao što je Audi mogli bi se svrstati u one ekonomske prirode, međutim situacija je pomalo drugačija zagrebete li dublje ispod površine. Naime, Erdoganu i ekipi nije toliko stalo do prikazivanja sebe u svjetlu novootkrivene skromnosti, nego je ovo čin zahvale Volkswagenu  ali i simboličan poticaj turskoj autoindustriji.Možda ne znate za neku tursku marku automobila, i na tome vam nećemo zamjeriti, ali zato sigurno znate za Volkswagen i njegovu uspješnu limuzinu srednje klase, dugovječnog Passata. Upravo će se novi VW Passat i Škoda Superb, kada smo već kod toga, proizvoditi u Turskoj.


Turci prelaze na Passat

Turci prelaze na Passat

Turci prelaze na Passat


Mjesto radnje će biti nova VW tvornica koju VAG grupacije otvara 40 kilometara sjeveroistočno od grada Izmira na turskoj zapadnoj obali. Proizvodnja automobila će započeti ako sve bude išlo po planu 2022. godine. Velika većina automobila proizvedena u novoj turskoj tvornici isporučivat će se na međunarodnim tržištima. VW tvornica nedaleko Izmira trebala bi ukupno zapošljavati oko 5,000 ljudi kada se u potpunosti upogoni.

Sa svim proizvodnim kapacitetima u pogonu, tvornica bi trebala na godišnjoj razini isporučivati oko 300,000 automobila. Volkswagen je odabrao Tursku kao poželjan teren za razvoj indutrije upravo zbog njenih geopolitičkih i društvenih osobina. Turska broji oko 80 milijuna stanovnika, s čime je uz bok Njemačkoj a okružena je državama sa rastućom ekonomijom. Sve to doprinijet će nižim troškovima proizvodnje automobila. VW ukupno namjerava uložiti 1.3 milijarde Eura.

Ovim potezom Erdogan želi dati primjer ostatku državnog aparata koji će ukoliko prijeđe na Passata, a ne vidimo zašto ne bi, napraviti veliku uslugu Turskoj i novopečenoj autoindustriji. Turski državni aparat koristi ukupno oko 110,000 automobila što je ogromna brojka budu li se fokusirali na novog Passata iz Turske.


Pogledaj galeriju


Turci prelaze na Passat

Povratak na vrhpointer
Zatvori X