Pretraži
Stiže Toyota GR Supra s ručnim mjenjačem? Da, ali ne izravno iz Toyotine tvornice – nego iz Texasa!

Stiže Toyota GR Supra s ručnim mjenjačem? Da, ali ne izravno iz Toyotine tvornice – nego iz Texasa!

Objavljeno: 17/08/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Toyota Press

“Only steers and queers come from Texas private Cowboy…” rekao je gunnie Hartman u Kubrickovom Full Metal Jacketu, no zaboravio je na – ručne mjenjače!

Koliko se sjećamo, rekli su da peta generacija Supre NIKAD neće dobiti ručni mjenjač. Nemaju pojma…

Nije baš da uđete u Toyotin salon i na formularu stavite kvačicu u kućici pored MJENJAČ-RUČNI, 6 brzina. A-a, Toyota stvarno ne odstupa od svojeg obećanja o ne-manualnoj novoj GR Supri. Vijest o manualnom mjenjaču za Supru dolazi upravo iz zemlje gdje samo 18% vozača zna voziti s ručnim mjenjačem, a u 2018. je samo 2% novih automobila bilo prodano s tom arhaičnom vezom između motora i pogona.

Da, riječ je o SAD-u, preciznije Texasu i tvrtki European Auto Group, odnedavno poznatoj po jedinom Ferrariju 430 Scuderiji s ručnim mjenjačem na kugli zemaljskoj. Stoga, iskustvo je tu – no koji je plan sa Suprom?

 

Teksaški masakr manualnim mjenjačem

Vlasnik EAG-a Art Bartosik tvrdi da je prototip prve manualne Supre u finalnoj fazi, dovoljno finalnoj da Art potražuje polog od 6.000 $, što bi trebalo biti polovica cijene cijele konverzije u San Antoniu.

Sada kada znamo da je moguće, drugo pitanje glasi – Koji mjenjač će imati tu čast da završi u Supri? Odgovor je – originalni BMW-ov, koji je naravno trebao ovo ljeto završiti i u Suprinom bratu blizancu – Z4 sDrive20i.

Za sve one nestrpljive rješenje je teksaški masakr ručnim mjenjačem, za navedenih 12.000 bucksa. Ono što je posebno (bar po Artovim najavama) je konstrukcija ručice mjenjača nalik onoj s Toyota GR HV Sports koncepta (slika ispod) s Tokyo Motor Showa 2017., sa flip-up konstrukcijom i tipkom za Sport mod (glavna slika). Cool as hell…

 

 

Supre su od 1978. (XX ili Celica Supra) imale ručne mjenjače, a poneki modeli (preciznije treća generacija -A70) i po dva ručna mjenjača (W58 i R154), a sad po njih morate u Texas? Kuda ide ovaj Svijet?

 

Pa zašto odmah ne ugraditi i 1JZ motor? Kad je bal…

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X