Pretraži
Shaman – Ruski 8×8 specijalac s kojim Putin traži sibirske tigrove za sparing

Shaman – Ruski 8×8 specijalac s kojim Putin traži sibirske tigrove za sparing

Objavljeno: 23/01/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: AVTOROS

 

Današnji snijeg me podsjetio na automobile koji su spremni pružiti najviše baš onda kad vremenski uvjeti pokažu svoje ružno lice ili jednostavno podmetnu nogu. Da, Rusija je rodina ovog čudovišta, i kad kažem čudovišta onda mislim na motoriziranu verziju alme – jetija s ruskim državljanstvom.

Ovo je zapravo 6×6 ili 8×8 inačica AK -47, jer za svaki slučaj ima i propeler s kojim može razviti plovnu brzinu od 5,5 km/h. Da, trup je hermetički zatvoren, a ukoliko dođe do Kursk –momenta tu su pumpe koje izbacuju 200 l vode (ili votke)u minuti. Superstabilan i plovan sa svih osam upravljivih kotača (ili samo 4), je zapravo legendarna Katica za sve, ili u ovom slučaju – Katjuša.

Cross country Shaman ima dvije specifikacije – Tourist i Hunter.Prvi može prevesti do osam putnika koji uživaju u komforu podesivih sjedala i pojaseva u tri točke, dok je Lovac opremljen klupama koje se mogu rastvoriti u krevete za četvero u sekundama.

Da, neloša čeka! Vozačka pozicija je centralna s izuzetno otpornim staklima a pregledna je u najboljem stilu McLarena F1. Ovo čudo je stvoreno za lov, kampiranje, ribolov, ekspedicije u tajgama, krivolov te spašavanje navedenih lovaca, ribiča ili krivolovaca u ekstremnim terenskim/vremenskim uvjetima.

Dužinom od 6,3 m, visinom od 2,7 m i širinom od 2,5 m dominira pored svih vozila, osim možda rumunjskog pandana (Ghe-O Rescue)ili dvostruko težeg Maraudera. Suh teži 4,8 t, ima nosivost od 1,5 t po suhom i 1,9 t po mokrom, troši 25 l dizela na 100 km, za pogon je odgovoran Ivecov F1C 3.0 TD sa 146 KS i 350 Nm, dovoljno za maksimalac od 70 km/h.Ne obara brzinske rekorde, ali zato obara bukve! Napadni kut od 45° i mogućnost vožnje po kosini od 47° spadaju u zonu „ajšitjunat“, tako da uz ovog XXL šamana svi ostali terenci izgledaju kao konkurenti za brzo odustajanje.

Navodno i sam V. Putin koristi Šamana kad ide tražiti tigrove za pošten sparing u sambou. Sambo, ne samba …ljudi uozbiljite se!

 

Pogledaj galeriju

AVTOROS Shaman 8×8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X