Pretraži
Sad možete svaki dan na posao ići Metroom, naravno – ukoliko na dražbi u siječnju ponudite najviše!

Sad možete svaki dan na posao ići Metroom, naravno – ukoliko na dražbi u siječnju ponudite najviše!

Objavljeno: 13/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: Newspress

Dvanaestog siječnja u Birminghamu će na Autosport International Sale Silverstone Auctions ponuditi nsvakidašnji specijalitet – homologacijski MG Metro 6R4 iz 1985.Jedan od samo 200 proizvedenih, a ni bivši vlasnik mu nije bez veze – marketinški odjel Williams Grand Prix Engineeringa ga je kupio 1988., no baš se i nije previše provozao u svojoj karijeri – bijednih 281 km, a bio je toliko zapostavljen da su ga iz Williams Reserve Collection prodali Tifosi Garageu 2005., koji ga je pak maknuo s inventarne liste prije četiri godine. Ovi tzv.“Clubman“ Metroi su razvijali oko 250 KS iz legendarnog atmosferskog trolitrenog centralno smještenog V6 motora kojeg je uz Williams kasnije razvijao i TWR.Da baš taj motor se kasnije s dva turba pride i novim imenom (JRV-6) pojavio u Jaguaru XJ220, britanskom ponosu & diki, jer je nakon raspada Austin Rover World Rally Teama Tom Walkinshaw pokupovao sve preostale motore i dijelove 1987.

Prije dvije godine je Metroa mehanički dotjerao rally specijalist BGM Sport; izvedena je generalka napajanja goriva, izmijenjeni su remeni, pa je sad mali killer u killer stanju, iako sivi interijer baš i nije u skladu s bijelom karoserijom.

To zasigurno neće osujetiti licitatore da iskrcaju između 200 – 220.000€. Uostalom, ovaj mališa je stvoren za borbu protiv teškaša Grupe B – Audija quattra, Lancia 037/Delte S4 i Renaulta 5 Turbo. Nije čudo da je stvoren uz pomoć Williams F1 Teama jer su spomenuta čudovišta imala i po 600 –ak konja.Svoj debi je 6R4 imao 1985. na RAC Rallyju u Velikoj Britaniji gdje je senzacionalno zauzeo treće mjesto. Nažalost, nakon Toivonenove tragedije 1986. usred sezone, Grupa B je ukinuta, pa 6R4 nikad nije ostvario svoj puni potencijal.

No, to nipošto ne bi trebalo spriječiti vlasnika da u njemu preplaši članove bliže rodbine na svakom mogućem većem obiteljskom okupljanju. Morate vidjeti što je oduševilo njegove bivše vozače (možda ste čuli za kojeg od njih)- Jimmyja McRea, Harrija Toivonena, Didiera Auriola, Malcolma Wilsona…https://www.youtube.com/watch?v=znmi6q6asKg


Pogledaj galeriju

Homologacijski Metro 6R4 na licitaciji

Povratak na vrhpointer
Zatvori X