Pretraži
REVOLUCIJA iz Tesle. Novi Superchargeri  – za 120 km dometa punjenje u 5 minuta

REVOLUCIJA iz Tesle. Novi Superchargeri – za 120 km dometa punjenje u 5 minuta

Objavljeno: 09/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Na svom eventu u kalifornijskom gradu Fremontu, Tesla je predstavila treću generaciju svojih Supercharger punjača. Novi V3 Supercharger u mogućnosti je napuniti Model 3 snagom od čak 250 kW, što je pak prema Teslinim tvrdnjama dovoljno za „ubacivanje“ 120 kilometara vožnje u baterije u svega 5 minuta.

Punionice opremljene V3 Superchargerima, veliki su napredak u odnosu na prethodnu generaciju V2. Druga generacija Teslinih superchargera ima maksimalnu izlaznu snagu od 150 kW, ali su zbog sigurnosnih razloga do sada bili ograničeni na 120 kW. Unapređujući postojeću tehnologiju, iz Tesle poručuju kako će drugoj generaciji superpunjača podići snagu punjenja na 145 kW.

Prva punionica opremljena V3 Superchargerom otvorena je u Fremontu, matičnom gradu Tesle a moći će ju koristiti Tesline najstarije mušterije, sudionici programa „ranog pristupa“ kojima Tesla i inače prvima pušta na testiranje i korištenje svoje inovacije i nove verzije softvera. Podsjeća li vas to pomalo na neke kompjuterske igre, niste puno pogriješili jer već nam je poznato da Tesla u mnogočemu funkcionira poput IT kompanije, više nego li kao klasični pripadnik autoindustrije.To potvrđuje i Teslin plan da s vremenom kako će sve više V3 Superchargera biti stavljeno u pogon, budu svim vlasnicima preko softverskog ažuriranja omogućili korištenje novih punjača. Dobra vijest za vlasnike Teslinih automobila u Europi jest da će V3 Superchargeri ovdje doći u četvrtom kvartalu ove godine.

Tesla je usporedno sa novim punjačima predstavila i novu tehnologiju optimiziranja baterija u svojim automobilima. Kada vlasnik odabere punionicu za odredište, automobil će automatski ugrijati svoje baterije na optimalnu temperaturu za punjenje, što bi trebalo vrijeme punjenja skratiti za 25%.

Tesla Model 3s moći će najbolje iskoristiti nove kapacitete V3 Superchagera zahvaljujući novijem kemijskom sastavu baterija, dok će Model S i Model X za sada ostati ograničeni na punjenje od 120 kW. Naravno, planiraju omogućiti brže punjenje i za svoja dva skuplja modela, a kako drugačije nego putem softverskog ažuriranja.


Pogledaj galeriju


REVOLUCIJA iz Tesle. Novi Superchargeri

Povratak na vrhpointer
Zatvori X