Pretraži
Renault 4 vraća se u prodaju: Japanci napravili moderniziranu verziju stare legende

Renault 4 vraća se u prodaju: Japanci napravili moderniziranu verziju stare legende

Objavljeno: 02/06/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Renault 4 vraća se u prodaju – Renault 4 prava je automobilistička legenda, a to se vidi i prema količini primjeraka koji su još uvijek u voznom stanju diljem cijele Hrvatske. Prema tom automobilu snimane su mnoge pjesme, sudjelovao je u brojnim filmovima, ali najvažnije od toga jest činjenica da je vjerno služio brojne obitelji diljem svijeta.

Proizvodio se od 1961. do 1992. godine, a s više od 8,1 milijuna prodanih primjeraka, postao je treći najprodavaniji model automobila na svijetu. Zbog iznimno velike potražnje, sklapao se u čak 27 država pa mu je bilo potrebno samo šest godina da se proizvede i milijunti primjerak.

Renault 4 vraća se u prodaju

Nažalost, modernizacijom automobila je i ovaj slavni model pomalo zapao u zaborav, ali čini se da uskoro ponovno kreće u proizvodnju – barem u Japanu. Naime, japanska kompanija DAMD Styling Effect modificirala je jedan novi gradski automobil po uzoru na Renaultovu „četvorku“.


Renault 4 vraća se u prodaju

Renault 4 vraća se u prodaju

Renault 4 vraća se u prodaju


Suzuki Alto Lapin jedan je od najpopularnijih „kei“ automobila u Japanu. Simbolizira ga pouzdanost, praktičnost, mala potrošnja, ali i odličan omjer uloženog i dobivenog. S obzirom na to da su Japanci inače bili veliki zaljubljenici u Renault 4 te da smatraju da je isti dijelio sve odlike kakve ima i aktualni Alto Lapin, prisjetili su se kako spojiti najbolje od dvaju svjetova.

DAMD Styling Effect je tako stvorio moderniziranu verziju legendarnog Renaulta na bazi ovakvog Suzukija. Izvana su iskorišteni skoro svi detalji s Renaulta, a jedina razlika se zapravo vidi po ravnijem krovu i uglađenijim linijama karoserije.

S druge strane, u unutrašnjosti se koristi većina dijelova Suzukija kako bi ovaj automobil ostao udoban prema današnjim standardima, ali kako bi se i povećala sigurnost putnika za razliku od nekadašnjih standarda.Pokreće ga 0,65-litreni trocilindrični motor koji razvija 64 konjske snage. Japanci su se čak potrudili da i cijena ostane korektna pa ona iznosi 11 tisuća eura (oko 83 tisuće kuna), što je zapravo i prosječna cijena ovakvog novog Suzukija u Japanu.

Drago nam je vidjeti da još uvijek postoji netko tko oživljava ovakve legende koje su obilježile povijest automobilizma. S obzirom na pristupačnu cijenu i popularnost velike „četvorke“ u Japanu, nadamo se da će prodaja ovog automobila ozbiljno zaživjeti.


Pogledaj galeriju


Renault 4 vraća se u prodaju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X