Pretraži
Prva zvijezda Tokija: Mazdin električni crossover MX-30 je odmah zasjeo na sam tron!

Prva zvijezda Tokija: Mazdin električni crossover MX-30 je odmah zasjeo na sam tron!

Objavljeno: 23/10/2019 / Autor: Petar Bondek / © Copyright Mazda Public Relations 2018

Električna Mazda : Niste valjda mislili da će Mazda propustiti elektro-zabavu?

Mazda sve voli obaviti u svoje vrijeme i u svojem stilu – kopiranje tuđih rješenja i dizajna se smatra veleizdajom, a polovičnost se kažnjava odbicima s plaće. Svi smo s dozom skepse čekali današnje otkrivanje prve velikoserijske električne Mazde  – kako će tvrtka s najboljim dizajnom i najboljim benzinskim motorima zakoračiti u novu eru?

Strah je bio uzaludan – CX-30 izgleda nevjerojatno svježe i originalno sa “suicidnim” vratima (imala ih je i RX-8). ah da, Mazda ih zove “FREESTYLE” vratima, zvuči znatno manje zlokobno!

 

SKY is the limit?

Sve je orijentirano prema vozaču i njegovim potrebama, od fantastičnog dizajna do materijala koji izgledaju vrlo prirodno – jer takvi i jesu. Plastika je produkt reciklaže boca, pluto je prirodno …kombinacija Kodo dizajna i “Human Modern” koncepta djeluje impresivno – baš kao što smo očekivali od Mazde i njenih nikad dovoljno hvaljenih dizajnera.“Plutajuća” konzola, jednostavni dodirni zaslon od sedam inča, definitivno najinspirativniji interijer godine!

Što reći o e-SKYACTIV sustavu? Sastoji  se od paketa baterija, invertera, i DC-DC konvertera…sama baterija je spojena s karoserijom, tako da poboljšava vozne osobine, no nije sve u pogonu – SKYACTIV je i potpuno nova platforma.

 

Nema kraja iznenađenjima

35,5 kWh baterija će biti dostatna za autonomiju od cca 200 km, a snaga ? Mazda začudo šuti o tome, no vjerojatno će imati oko 140 kW/ 190 KS, no šuška se o dolasku e-Wankel motora koji bi preuzeo ulogu range – extendera.

 

e-Wankel kao range extender? To može smisliti samo Mazda! No, idemo dan po dan…

Moramo čestitati Mazdi što nije samo gurnula elektromotore i baterije u postojeći model , nego je stvorila potpuno novi automobil na potpuno novoj platformi po potpuno novoj filozofiji!

 

 

Pogledaj galeriju

Električna Mazda

Povratak na vrhpointer
Zatvori X