Pretraži
Poznati automobilski proizvođači počinju masovno proizvoditi sve osim automobila. Evo i zašto

Poznati automobilski proizvođači počinju masovno proizvoditi sve osim automobila. Evo i zašto

Objavljeno: 21/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW / VW/ Audi / Ford

Klasični automobili s motorima na unutarnje izgaranje nedvojbeno će postati dijelom prošlosti, ako ne prije onda kasnije. Vjerojatno većini koji će ovo pročitati i nije drago zbog toga, jer koliko god bili bučni i „prljavi“ prema okolišu, automobili s benzinskim i dizelskim motorima su nam se svima zavukli pod kožu, a nekim pronašli čak i svoj kutak u srcu.

Međutim, sve masovnije uvođenje električne energije kao glavnog „goriva“ budućnosti, sa sobom ne donosi prijetnju samo benzinskim i dizelskim automobilima. Možemo reći da su čak i automobili kakve poznajemo danas neovisno o pogonskom sustavu ugroženi.

Ne vjerujemo da ća automobili kao takvi nestati ali bi ih u budućnosti moglo biti znatno manje jer će velik broj ljudi izabrati neke od novih načina transporta umjesto da se voze automobilom. Prije svega u situacijama gradskog prometa gdje automobil i nije pretjerano zahvalan za prijevoz pojedinaca najviše zbog svojih dimenzija i potrebe za relativno prostranim parkirnim mjestom.

Električni bicikli i romobili za sada su najveći hit među izuzetno kompaktnim vozilima na struju. Dvije istaknute kompanije koje proizvode romobile, Bird i Lime procijenjene su prošle godine na vrijednost od 2 milijarde, odnosno 2.4 milijarde dolara. Kompanije poput Ubera i Lyfta također ulažu velika sredstva u razvoj električnih bicikala i romobila.


Električna vozila zamjenjuju automobile

Električna vozila zamjenjuju automobile

Električna vozila zamjenjuju automobile


Gdje su to onda tradicionalni proizvođači automobila? Uvidjevši popularnost struje ne samo u automobilima nego i u ovim mikrovozilima, veliki autoindustrijalci poput Forda, Audija, BMW-a i Volkswagena izbacuju na tržište razna rješenja kojima žele uzeti dio kolača novonastalim kompanijama u svijetu električnog transporta.

BMW je napravio svoj E-Scooter romobil koji postiže brzinu od 19 km/h s dometom od 12 kilometara. Ima samo 9 kilograma i lako stane u prtljažnik automobila. Cijena bi trebala biti oko 800 Eura. Ford se odlučio za izgledom konvencionalnije rješenje, Super Cruiser električni bicikl. Motor od 500 W mu omogućuje brzinu do 32 km/h uz domet u rasponu od 24 do 48 kilometara. Činjenica da košta 4,000 dolara stavlja ga u kategoriju igračaka za bogate.

Audi godinu dana nakon predstavljanja e-tron SUV-a donosi nam istoimeni romobil koji ima domet od 20 kilometara, četiri kotača za bolju stabilnost uz cijenu od 2,000 Eura. Moći će se puniti i u automobilu dok se vozite a na tržište će doći 2020. godine.

Volkswagen nam donosi dva zanimljiva prometala na struju. Prvi je križanac bicikla i romobila, ali ipak ćemo ga zvati romobilom zbog nedostatka sjedala. Zove se Streetmate, ima 2.7 KS te može potegnuti do 45 km/h. Baterija koja se puni malo više od dva sata daje mu autonomiju od 34 kilometra.

Drugo vozilo je Cityskater i svojevrstan je romobil sa tri kotača. Postiže umjerenih 19 km/h sa dometom od 14.5 kilometara. Oba prometala iz redova VW-a spadaju u kategoriju konceptnih vozila, stoga ih realno ne možemo očekivati na slobodnom tržištu, sve dok se Volkswagen ne odluči predstaviti proizvodne verzije. Svi opisani romobili i bicikli su bežično povezivi s vašim pametnim telefonima, što ih čini dodatno jednostavnima za uporabu i podešavanje.


Pogledaj galeriju


Električna vozila zamjenjuju automobile

Povratak na vrhpointer
Zatvori X