Pretraži
Postroženje zakona: Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km

Postroženje zakona: Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km

Objavljeno: 22/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Hyundai

Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km – Europska unija je među vodećim zajednicama u svijetu po strogoći ekoloških normi za motorna vozila. Iako se do prije nekoliko godina činilo kao da se samo priča o tome, u posljednje vrijeme smo počeli i osjećati posljedice tih zakona.

Sve je započelo kada su brojni proizvođači vozila počeli izbacivati motore V8, V10 ili V12 iz proizvodnje ili pak lagati o specifikacijama vlastitih modela jer ih jednostavno više nisu mogli prilagoditi potrebnim ekološkim zahtjevima EU.

Potom smo počeli svjedočiti i o masovnoj elektrifikaciji brojnih automobila, a sada svakodnevno saznajemo i da će ostatak svijeta dobiti određene sportske automobile koje Europska unija zbog prestrogih zakona nažalost neće ni vidjeti.


Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km


Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km

Europska unija se tako posljednjih nekoliko godina snažno okrenula elektrifikaciji vozila, a kriza zbog aktualne pandemije je taj postupak samo dodatno ubrzala. Stoga sada stižu novosti da se na europskom tržištu pripremaju velike promjene, a upravo će se u ovom desetljeću one najviše osjetiti.

Naime, Europska komisija je donijela nove prijedloge kojima bi emisije ugljičnog dioksida automobila po kilometru morale pasti za gotovo 50 posto između 2021. i 2030. godine. Prethodno je bilo planirano da će taj postotak iznositi 37,5 posto, što je još uvijek iznimno velika razlika, ali čini se da vlasti žele požuriti razvoj automobila.Takve odluke Europske komisije mogle bi rezultirati time da su proizvođači jednostavno primorani izbaciti iz proizvodnje i standardne benzince i standardne dizelaše. Tako će skoro svi novi automobili morati biti elektrificirani ili u obliku hibrida ili potpuno električnog pogona pa će isti ispuštati iznimno malo štetnih misija ili ih neće uopće ispuštati.

Stručnjaci procjenjuju da bi u tom slučaju, 2030. godine, prosječna potrošnja novih automobila trebala biti oko dvije litre goriva na 100 kilometara. Osim toga, prosječna emisija ugljičnog dioksida bi iznosila oko 45 grama po kilometru, a to je gotovo nemoguće postići standardnim benzinskim ili dizelskim motorima.

No također se procjenjuje da će već 2025. godine električni automobili koštati jednako kao prosječni benzinski ili dizelski automobili zbog pada cijene električnih tehnologija. S takvim cijenama bi trebala i njihova prodaja drastično porasti pa bi električni automobili već 2030. godine trebali preuzeti čak 50 posto tržišta novih automobila.Automobili u EU će 2030. godine prosječno trošiti 2 l/100 km

Povratak na vrhpointer
Zatvori X