Pretraži
Poslastica za obožavatelje talijanskog dizajna; testni 916 Massima Tamburinija izložen u Ducatijevom muzeju!

Poslastica za obožavatelje talijanskog dizajna; testni 916 Massima Tamburinija izložen u Ducatijevom muzeju!

Objavljeno: 20/08/2019 / Autor: Petar Bondek / Tamburinijev 916 drži počasno mjesto u muzeju, među njegovim ostalim dizajnima

Photo: Lulop.com

Tamburini je 916-icu svakodnevno testirao na cestama oko Riminija, na Mugellu ili Misanu, punih šest godina – a za to vrijeme najljepši motocikl svih vremena NIKAD nije ni prismrdio zračnom tunelu!

 

Čovjek koji nam je darovao C589, Mito, F4 i 916

Opus Massima Tamburinija je skoro jednako “težak” u motociklizmu koliko su teški opusi Mozarta ili Lea da Vincija u muzici i …svemu ostalome; Bimota YB1, SB2, DB1, Cagiva Freccia, Mito i uf-uf  C589 pa MV Agusta F4 i Brutale te Ducatiji-  Paso i da – 916. Da, nije tajna da je velika inspiracija bila Honda NR750, no svi Hondini vizualni gadgeti izgledaju daleko bolje na Ducatiju!

 

Za razliku od mnogih dizajnera, Massimo je bio i opaki vozač, koji je sam testirao svoje dizajne, pa je na ovom 916 (koji pomalo liči na SP) natukao tisuće i tisuće kilometara u šest godina!

 

Osim karbonskih dijelova, petokrakih magnezijskih kotača, Termignonija i olakšane stražnje vilice sve je manje-više serijski – osim usamljenog brzinomjera i lampice za temperaturu vode! Oklopi su od poprilično tanko obojane stakloplastike, a ne od očekivanog karbona!

Da je završio u zračnom tunelu vjerojatno bi izgubio nešto od svoje magične ljepote, no opet mi u glavu ne ulazi činjenica da je Massimo 916-cu godinama vozikao oko zračnog tunela, a da njene Pirelli Diablice nikad nisu stupile unutra!

Tamburinijeva 916-ica je naravno dobila počasno mjesto u muzeju (naslovna slika), te je svakodnevno tamo možete i naći u Via Antonio Cavalieri Ducati od 09-18h. Cijena karte je 17€, dok je za mlađe od 11 godina upad – besplatan! Tako se privlače mladi fanovi!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X