Pretraži
Aseel Al Hamad je prekrasna saudijska heroina za upravljačem F1

Aseel Al Hamad je prekrasna saudijska heroina za upravljačem F1

Objavljeno: 25/06/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Audi Media Services /Newspress/ Renault Sport SAS 2016

Ravnopravnost žena u Saudijskoj Arabiji : Uvijek je nezahvalno komentirati tuđu kulturu, religiju ili općenito način života, ali do neke potpune jednakosti spolova nas dijeli još mnogo krugova utrke. OK, Saudijke sada mogu voziti automobile, samo je šteta što ne mogu otvoriti bankovni račun pa da same plate vozački ispit. Ili automobil!

Vijest o ukidanju zabrane za sudijske vozačice protutnjala je svijetom. U kulturi punoj ograničenja za žene sloboda vožnje je mali korak. Još uvijek ne mogu same platiti automobil ili gorivo za istog jer ne smiju otvarati bankovne račune ili same napuštati rezidenciju. Stoga mogu zamišljati odlazak na kavu s frendicama u novom autu jer im za brak/obrazovanje/zapošljavanje/izdavanje putovnice/operaciju treba dopuštenje muškog „zaštitnika“ – walija. Prvih deset saudijskih vozačica sa valjanom vozačkom dozvolom su već vlasnice istih, ali su ispite polagale u inozemstvu.

Vozački tečajevi za žene se organiziraju  na ženskim fakultetima, a novih 2.000 budućih vozačica već čeka nestrpljivo u redu. Zakon je stupio na snagu jučer, a nakon 80-ih se ponovno otvaraju kina i miču zabrane za koncerte. Girls just wanna have fun? Za fun će se izgleda morati malo strpiti. Šteta.Saudijska heroina za upravljačem F1

Aseel Al Hamad, profesionalna vozačica i prva članica Saudijske Moto Federacije nikad nije odvozila ni krug u vlastitoj zemlji, pa je uz pomoć Jaguara prkosno proslavila velik dan za Saudijke za upravljačem Jagaura F-Type. Zastupnica Saudijki u FIA Women in Motorsport Commission u Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) i diplomirani inženjer dizajna interijera je pokazala zašto je novi zakon sjajna ideja – jučer je na Le Castelletu prije same utrke Formule 1 provozala bolid Lotus Renault E20 iz 2012. Da, trenirala je malo prije tri tjedna, ali ipak je to F1! Možda nas Saudijci nakon pozitivijeg imagea u medijima iznenade i s nekim novim zakonom?
Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X