Pretraži
Pogledajte kako ovi senzacionalni mladi studenti vlastoručno slažu električnog Fiću!

Pogledajte kako ovi senzacionalni mladi studenti vlastoručno slažu električnog Fiću!

Objavljeno: 12/07/2019 / Autor: Petar Bondek / @ Lulop.com

Električni Fićo : Dok naše školstvo grca u problemima i nedostatku vizije, Španjolci pružaju dobar primjer korištenja mladenačke energije!

Električni Fićo

Nema ljepšeg prizora od pristojnog srednjoškolca s fleksericom u rukama, zar ne?

Bar jednom da im je glava pognuta a da ne gledaju u taj hebeni mobitel dok tagaju, shareaju, likeaju ili swipeaju…Čitanje knjiga im zvuči kao hobi iz 16. stoljeća, ne poštuju starije, mlađe, vršnjake, a što je najgore – ni same sebe!

Tinejdžeri liče na tinejdžerice – depiliraju se, čupaju obrve i koriste razne kreme za lice/laktove/nedlakava prsa i koriste psovke umjesto imenica, glagola, pridjeva i pozdrava, a školski programi  im ne pomažu kristalizirati viziju neke bolje budućnosti.

Električni Fićo

Mladi imaju tri izbora – prebaciti sve resurse u ostavrenje sportske karijere, raditi na ucjeni/naplati duga koji će ih lansirati u jedno od rekordna 23 ministarstva i plan broj tri – “Kidam nalijevo/nadesno” u EU brzinom koja bi i rječitog Krezumicu ili prvaka brzine Eustahija Brzića ostavila bez texta. Četvrta opcija? Zove se “dajem ruku za struku

 

Električni Fićo je (uvijek) dobar početak!

OK, Španjolci ga (za razliku od nas) zovu SEAT 600, a  završio je u madridskoj školi San Patricio da ga vrijedni srednjoškolci pretvore u – električni automobil!

Toliko o praktičnoj nastavi koja je u većini hrvatskih škola tabu. Baš kao i učenje hrvatskog jezika, koji je ispao vrlo stran našim mladim uzdanicama, jer je od 34.600 maturanata iz hrvatskog i matematike na državnoj maturi palo njih 9.000.

To nije poraz mladih, nego društva u cjelini, u kojem su sve češći oglasi tipa  “mijenjam dvije diplome za jednu dobru štelu“.

Električni Fićo

Mladi ljudi vide učenje kao uvod u katastrofu, razočaranje i financijsku neizvjesnost koje vide kao fizičke ožiljke na koži svojih roditelja. No, baš kao što životinje svoje mlade odmah bacaju “u vatru”, tako bi trebali i mi – eto, tu su Vam dijelovi i Fićo – imate 150 sati da Vas 12 napravi električni automobil!

Tako se manje – više odigrala scena u Madridu, gdje je trenutačni hobi mladih Madrižana paljenje lomača s Atléticovim dresom s brojem 7 …E kad na jadnog gonitelja lopte portugalsko-njemačkog porijekla nakon potpisa za Barçu još naleti José Luis Torrente…

Električni Fićo

 

Mladi Madrižani su izradili potrebne dijelove, spojili motore i mjenjač, ugradili solarni krovni panel i digitalizirali interijer te nakon 150 sati otišli nasmiješeni u obližnji tapas bar na cervezu…vjerojatno Estrellu.

TAKO se to radi, dragi moji…


Električni Fićo

 

Pogledaj galeriju

Električni Fićo

Povratak na vrhpointer
Zatvori X