Pretraži
Ovo je prvi Škodin potpuno električni automobil – Škoda Vision E

Ovo je prvi Škodin potpuno električni automobil – Škoda Vision E

Objavljeno: 19/04/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Škoda

U posljednje vrijeme gotovo kao da nema dana da ne doznamo za neki novi potpuno električni koncept. No ovo zaista treba izdvojiti: Škodin prvi potpuno električni automobil, nazvan Škoda Vision E, za nekoliko ćemo tjedana moći vidjeti na sajmu automobila u Šangaju.

Škoda ne samo da će predstaviti prvi potpuno električni automobil, već im je ovo i prvi autonomni koncept, tj. vizija elektromobilnosti budućnosti.

Ovaj SUV-kupe crossover, modernog, sportskog dizajna bazira se na MEB mehaničkoj platformi Volkswagen grupe – koja će se koristiti za čitav niz električnih automobila, a ranije ove godine smo već vidjeli i Volkswagenov I.D. s iste platforme.


Pogledaj galeriju

Škoda Vision E će biti iste duljine kao Kodiaq, iako malo širi i kraći, uz neznatno veći međuosovinski razmak – što mu omogućuje, kako tvrde iz Škole, prostraniju unutrašnjost.

Škoda je Vision E opremila s dva električna motora (jednim naprijed, jednim iza), pogonom na četiri kotača, setom litij-ionskih baterija i ukupnog snagom sustava od 225 kW. Drugim riječima, ima preko 300 KS, a navodno će imati i raspon od 500 km i maksimalnu brzinu od 180 km/h.


Škoda Vision E

Foto: Škoda


Uz to, pogon na sva četiri kotača je prikladno prilagođen kako bi osigurao najviši stupanj ravnoteže, dinamike i sigurnosti u svakom trenutku, tvrde iz Škode.

Što se tiče autonomnih značajki, Škoda Vision E ima sve preduvjete za treću razinu autonomne vožnje, što znači da će moći samostalno pilotirati kroz promet, voziti po autocesti, prestizati automobile, ostati u svojoj traci ili skrenuti, kao i pronaći slobodno parkirno mjesto. Kako bi sve to mogao, doći će u paketu s mnoštvom senzora i kamera koje će u svakom trenutku nadgledati što se zbiva oko vas.


Škoda Vision E

Foto: Škoda


Ako smo vas zainteresirali, znajte da će Škoda Superb s plug-in hibridnom tehnologijom doći na tržište 2019. godine, dok će potpuno električni automobil biti dostupan godinu kasnije. A do 2025., Škoda planira imati niz od pet čistih električnih automobila. Ne brinite, brzo će to doći…


Povratak na vrhpointer
Zatvori X