Pretraži
Otkriveno je groblje Yugića, Fiata i Lancija. Nekome izgleda nisu trebali

Otkriveno je groblje Yugića, Fiata i Lancija. Nekome izgleda nisu trebali

Objavljeno: 04/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: fiatrescue.com

Sjedinjene Američke Države i talijanski automobili iz druge polovice 20. stoljeća nekako se tipično ne povezuju u istu cjelinu. Osobito kada nije riječ o divljim superautomobilima koji ne poznaju granice niti kulturološke razlike jer njih jednostavno svi vole.

Tom Dotter je bio automehaničar u Denveru u američkoj saveznoj državi Colorado. Nažalost, iznenadno je preminuo u svibnju ove godine a osim tugujuće obitelji, za sobom je ostavio i nevjerojatnu kolekciju Fiata i Lancija među kojima su se sakrila i dva Subarua XT.

Ništa to ne bi bilo tako neobično da se ova osebujna zbirka nalazi u okolici Torina, ali američki srednji zapad baš i nije poznat kao meka kompaktnih talijanskih automobila. Ima tu Fiata 128, 124 Sport Spidera, više od nekoliko 850 Spidera, a na prste jedne ruke ne bismo mogli nabrojati niti X1/9 neobične Fiate. Od nama bliskih 128-ica ima tu nekoliko verzija, među kojima bismo izdvojili Rally i karavana kojem bi da je izašao ove godine vrlo vjerojatno dodijelili titulu Shooting Brake.


Fiat i Lancia u Denveru

Fiat i Lancia u Denveru

Fiat i Lancia u Denveru


Od Fiata tu još imamo i nekolicinu 131-ica i Brava od kojih je jedan i Super Brava. Osim Fiata, pokojni Tom Dotter je čini se obožavao i Lancije pa su tako za njim ostale i dvije tužne Lancije Scorpion. Čitatelje s ovih prostora osobito će razveseliti i par automobila koje usko vezujemo s našim podnebljem. Svi znamo da je Zastava više manje uspješno izvozila Yugo u Ameriku. To nije promaknulo mehaničaru Dotteru koji je brzo prepoznao njihovu srodnost sa Fiatom.

 

Sve ovo vam ne govorimo samo razonode radi, jer ovako izdašno i osebujno nasljedstvo traži svoje nove vlasnike. Zbog toga zakonski nasljednici Toma Dottera organiziraju u sklopu njegove tvrtke Aspen Impor Auto veliku dvorišnu rasprodaju koja će se održati ove srijede. Dobrodošli su svi ljubitelji starih Fiata i Lancija neće vas odbiti niti ako samo tražite neki rezervni dio za svog malog Talijana.


Pogledaj galeriju


Fiat i Lancia u Denveru

Povratak na vrhpointer
Zatvori X