Pretraži
Novi najbrži automobil na svijetu? SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

Novi najbrži automobil na svijetu? SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

Objavljeno: 15/10/2020 / Autor: Tin / Foto: SSC

SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord – Koenigsegg Agera RS već tri godine drži brzinski rekord za serijske cestovne automobile i to s maksimalnom postignutom brzinom od 447.19 km/h. No čini se da neće još dugo jer se nekadašnji rekorder SSC opasno vraća u igru i to s novim modelom Tuatara.

Podsjetimo, SSC je američki proizvođač koji se sredinom 2000-ih proslavio modelom Ultimate Aero. Njihov hiperautomobil je 2007. godine srušio Guinnessov rekord za najveću maksimalnu brzinu s 412,28 km/h te je time srušio dugogodišnji Bugattijev rekord.

Taj rekord je trajao čak tri godine, nakon čega se Bugatti sa svojim Veyronom 16.4 Super Sport ponovno vratio na prijestolje. No SSC je odmah obećao da tu bitka nije gotova te da će se kad tad vratiti s još boljim i još bržim hiperautomobilom.


SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord


SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

Već je prošlo više od deset godina, ali američki proizvođač se konačno vratio s monstruoznim modelom Tuatara kojemu je jedini cilj vratiti brzinski rekord za serijske cestovne automobile. SSC je ovaj automobil sakrivao praktički do samog predstavljanja, a potom je napravio video usporedbe s Bugattijem Veyronom da se vidi koliko Tuatara ima potencijala.

Novi model pokreće 5,9-litreni twin-turbo motor V8 koji razvija gotovo 1750 konjskih snaga i 1735 Nm okretnoga momenta. Čitava snaga se prenosi na stražnje kotače preko 7-brzinskog automatiziranog mjenjača, a masa mu je samo 1247 kilograma.No prava akcija je tek krenula jer se pročulo da SSC potajno pokušava skinuti brzinski rekord na zatvorenoj prometnici usred Sjedinjenih Država, a izvor američkog portala Carscoops tvrdi da je rekord i skinut. Brzina koju je Tuatara postigao na ovim pokušajima nije poznata, ali vrlo lako bi se uskoro mogla i saznati.

„Nakon što smo proveli godine u tajnog rada, oduševljeni smo iznenadnim naletom interesa za SSC-ovu Tuataru, bilo da se radi o videu našeg testa protiv drugog hiperautomobila ili pak nagađanjima da smo blokirali cestu za vožnju velikom brzinom, što radimo nekoliko puta tjedno. Već smo izvukli nevjerojatne brojke iz Tuatare, ali ona ima još puno više toga za dati“, izjavio je Jerod Shelby, osnivač i izvršni direktor SSC-a.

Tom porukom javnosti je vrlo lako pretpostaviti da je brzinski rekord već skinut, a samo je pitanje vremena kada će SSC to i objaviti. Moguće je da američki proizvođač želi još mnogo više podići brzinske granice kako bi sam rekord što dulje bio nedostižan. No samo vrijeme će pokazati, a na nama je da čekamo pozitivne vijesti iz Amerike.


Pogledaj galeriju


SSC Tuatara potajno pokušava skinuti brzinski rekord

Povratak na vrhpointer
Zatvori X