Pretraži
Novi Hyundai SUV na vodikov pogon bi mogao imati doseg do 800 km

Novi Hyundai SUV na vodikov pogon bi mogao imati doseg do 800 km

Objavljeno: 19/04/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Hyundai

Uz Ioniq, ix35 i druge modele u liniji, Hyundai ima dugoročni plan izbacivanja još učinkovitijih vozila na tržište. Uskoro će otvoriti novu platformu posvećenu električnim vozilima, a korejski proizvođač automobila tvrdi da će za nekoliko godina uvesti i potpuno novi SUV na vodikov pogon.

Navedeni bi SUV trebao imati puno veći doseg od suparničkih vozila kao što su Toyota i Honda, a bit će predstavljen s autobusom na vodikov pogon tijekom zimskih Olimpijskih igara u Pyeongchangu u Južnoj Koreji 2018. godine.


Hyundai FE Fuel Cell Concept

Foto: Hyundai


Prvi uvid u najavljeni SUV smo imali ranije ove godine na sajmu automobila u Ženevi gdje je predstavljen FE Fuel Cell koncept, s dosegom od oko 800 kilometara na jedno punjenje. Također smo imali priliku čitatati o manjem vodikom pogonjenom crossover-u tijekom testiranja na javnim cestama, no ostalo je nejasno predstavljaju li oba modela istu liniju.

Hyundai pak želi postati vodeći igrač u ovom segmentu, što po rasponu vozila, što po infrastrukturi. “Želimo uvesti promjene po pitanju tehnologije”, objasnio je Kim Sae-hoon koji nadgleda razvoj vodikove tehnologije u Hyundaiju i nastavio: “Kada dođe do industrijskog restrukturiranja i pojave novih tehnologija, nama se otvaraju nove mogućnosti”.

Vlada Južne Koreje je najavila da planira na ceste staviti više od 10.000 vozila na vodikov pogon


Pogledaj galeriju

Vlada Južne Koreje je najavila da planira na ceste staviti više od 10.000 vozila na vodikov pogon, izvesti njih oko 14.000, te instalirati još 100-tinjak stanica za punjenje do 2020. godine. Ranije ove godine je čak formirano Hidrogensko vijeće, koje se nada da će privući 10 milijardi dolara vrijedna ulaganja.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X