Pretraži
Novi hot-hatch? Glasina kaže da uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS

Novi hot-hatch? Glasina kaže da uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS

Objavljeno: 28/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Mazda

Uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS? – Mazda je predstavljanjem aktualne ‘trojke’ napravila jedan od najpoželjnijih kompakata današnjice. Osim što je i izvana i iznutra prekrasno dizajnirana, njena ponuda motora i nove tehnologije je više nego zadovoljavajuća, a i sama cijena je u rangu konkurencije.

No brojni obožavatelji ovog automobila zamjeraju japanskom proizvođaču što više ne postoji „hot-hatch“ verzija, odnosno ono što je nekada bio takozvani MPS. Podsjetimo, u razdoblju od 2007. do 2013. godine mogla se kupiti Mazda 3 MPS sa snažnim 2,3-litrenim turbobenzincem koji je razvijao čak 263 konjske snage.


Uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS?

Mazda 3 ženski automobil 2019. godine


Uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS?

Tako već sedam godina nismo ugledali niti jedan pravi sportski kompakt od ovog japanskog proizvođača, ali čini se da i tome uskoro dolazi kraj. Naime, poznati američki medij Jalopnik došao je do glasina da Mazda priprema znatno snažniju verziju „trojke“ koja bi vrlo lako mogla konkurirati i već poznatim sportskim kompaktima.

Prema njihovom izvoru, nova Mazda 3 će ispod poklopca motora sakrivati 2,5-litreni turbobenzinac, koji bi trebao razvijati oko 250 konjskih snaga i čak 433 Nm okretnoga momenta. Riječ je o istom motoru kakav se inače ugrađuje u modele 6 i CX-5, a koji bi ovakvom kompaktu pružio odlične performanse.Osim toga, ovakva ‘trojka’ bi trebala imati i pogon na sve kotače, ali još uvijek nije poznato hoće li se isporučivati samo uz automatski mjenjač ili će u ponudi biti i ručni mjenjač. Sudeći prema trenutno najsnažnijoj verziji u ponudi, koja ima 180 konjskih snaga, vrlo je moguće da ćemo i vidjeti ručni mjenjač.

No jedno je jasno, ako se ovakva verzija Mazde 3 i ostvari, ona neće biti orijentirana sportu, nego više premiumu. Vodeći ljudi u Mazda su sami rekli prilikom predstavljanja aktualnog modela da u budućnosti MPS-a više neće biti, barem ne s ovom generacijom ‘trojke’.


Pogledaj galeriju


Uskoro stiže Mazda 3 s turbobenzincem od 250 KS?

Povratak na vrhpointer
Zatvori X