Pretraži
Nikola je novi pretendent za titulu „naj“ električnog pickupa. Izgleda genijalno

Nikola je novi pretendent za titulu „naj“ električnog pickupa. Izgleda genijalno

Objavljeno: 12/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Nikola

Nikola električni pickup – Američki startup Nikola iz Phoenixa je upravo predstavio svoj električni pickup kojim namjeravaju napasti Teslin kontroverzni Cybertruck. Koliko god se mnogi sprdali sa Teslinom vizijom pickupa skore budućnosti, svi mi znamo da se Tesla ustoličila kao zlatni standard za praktički bilo što pogonjeno na struju sa kotačima i volanom.

Ekipa iz Phoenixa očito ima dobar smisao za humor kada su prije svega svoju kompaniju nazvali osobnim imenom velikog izumitelja čije prezime koristi najutjecajniji proizvođač električnih automobila na svijetu. Nikola, čini nam se, želi poručiti Tesli i naravno Elonu Musku da ne može spavati mirno jer svijet električnih automobila nije rezerviran samo za ekipu iz Kalifornije. Kao što niti genijalni izumitelj nije htio svoje radove učiniti ekskluzivnima za povlaštenu šačicu kapitalista.

  

Zanemarimo na trenutak borbu za prevlast u svijetu struje i oktana pa pogledajmo što nam to Nikola zapravo donosi kao alternativu Cybertrucku. Mora li doista električni pickup izgledati poput vozila napravljenog od Lego kockica da bi privukao kupce i vizualno opravdao svoju tehnološku nadmoć nad benzinskom i dizelskom kaskajućom konkurencijom?

Gledamo li Nikola Badgera, rekli bismo da električni pickup također može izgledati poput „normalnog“ vozila te klase sa svim osobinama pickupa kakvog kupci vole i kupuju već desetljećima donoseći pri tome prednosti električnog pogona i konfiguracije vozila.


Nikola Badger električni pickup

Nikola Badger električni pickup

Nikola Badger električni pickup


 

Nikola električni pickup

Nikola je inače poznatiji po svojim električnim kamionima koje za sada možemo gledati samo kao koncepte u nastajanju. Slična priča je i sa Badger pickupom. Tehnikalije su također nešto što ovaj pickup čini vrlo zanimljivim. Naime, Nikola ga planira ponuditi u dvije verzije. Prva bi bila potpuno električna a energija bi se crpila iz akumulatroskih baterija. U to izvedbi Badger bi trebao imati domet od 500 kilometara.

Druga, zanimljivija varijanta Badgera bi trebala kombinirati baterije sa vodikovim pogonom. U tom slučaju domet bi bio gotovo dvostruko veći, blizu 1,000 kilometara autonomije. Planirane performanse ovog pickupa su također vrlo impresivne. Kontinuirana snaga bi iznosila 455 KS dok u slučaju „nužde“ možete posegnuti za maksimumom koji iznosi golemih 906 KS! Okretni moment je u skladu sa električnim „duhom“ vozila, 1,330 Nm!

Cijena Nikola Badgera će se kretati u rasponu od $60,000 do $90,000 a više informacija i prvi testni primjerci atraktivnog pickupa trebali bi biti dostupni na „eventu“ Nikola World 2020 koji je planiran za rujan ove godine.


Pogledaj galeriju


Nikola električni pickup

Povratak na vrhpointer
Zatvori X