Pretraži
Nema milosti: Njemačka zabranila aplikacije koje otkrivaju položaj kamera za nadzor brzine

Nema milosti: Njemačka zabranila aplikacije koje otkrivaju položaj kamera za nadzor brzine

Objavljeno: 27/04/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay.com

Njemačka zabranila aplikacije koje otkrivaju položaj kamera za nadzor brzine – Prometna pravila u većini zemalja Europske unije su znatno stroža nego u Hrvatskoj. Nerijetko je to vidljivo prilikom samog prelaska granice i kod domaćih i kod stranih vozača. S obzirom na poprilično manje kazne, velik broj vozača će na hrvatskim prometnicama pružiti nogu na papučici gasa, dok će isti prilikom vožnje u drugim zemljama iznimno paziti na svako prometno pravilo.

Njemačka je jedna od zemalja EU s najstrožim prometnim pravilima, ali bez obzira na to, ona se od utorka još više postrožuju. Iako su većina novih mjera usmjerene na sigurnost biciklista u cestovnom prometu, donesene su i mjere kakve se rijetko u kojoj državi mogu vidjeti.

Vozači s teškom nogom na gasu ili čak s modificiranim ispušnim sustavima našli su se na opasnom udaru. Naime, nova mjera kažnjava one koji agresivno ubrzavaju ili su im vozila bučna, a za to će platiti čak 100 eura.

Ukoliko osoba vozi 21 km/h brže od ograničenja u naseljenim područjima ili 28 km/h na otvorenoj cesti, čeka ga kazna od 80 eura, dva kaznena boda te oduzimanje vozačke dozvole na mjesec dana.

Njemačka zabranila aplikacije koje otkrivaju položaj kamera za nadzor brzine

Svakako jedna od najzanimljivijih strogih mjera je i zabrana korištenja aplikacija na pametnim telefonima ili navigacijama u vozilima koje upućuju na položaj kamera za nadzor brzine. Na taj način se pokušava smanjiti korištenje mobitela tijekom vožnje, ali i više kazniti one koji imaju težu nogu na papučici gasa.

Kazne za parkiranje na pješačkim i biciklističkim stazama povećavaju se s 15 na gotovo 100 eura. Ako je netko parkiran duže od sat vremena na tim površinama dobit će i 1 kazneni bod. Osim toga, zabranjuje se parkiranje vozila čak osam metara od raskrižja na kojima se nalaze i biciklističke staze.Zanimljivo je da su donesene i znatno strože mjere oko obilaženja bicikala, a sve u svrhu da bi se zaštitili biciklisti. Tako će vozači automobila i kamiona morati obilaziti bicikliste u gradu s 1.5 metra razmaka, a izvan grada razmak mora biti barem dva metra.

Kamioni će pri skretanjima desno u gradovima morati znatno više paziti i kretati se maksimalnom brzinom 11 km/h, pa bi se tako trebao smanjiti broj nesreća s biciklistima. No za kraj postrožena je i kazna za one koji blokiraju put hitnim službama – sada će to morati platiti čak 320 eura.


Njemačka zabranila aplikacije koje otkrivaju položaj kamera za nadzor brzine

Povratak na vrhpointer
Zatvori X