Pretraži
Nakon VN Azerbajdžana: Što su svojim sudarom dokazali Verstappen i Ricciardo i zašto zbog toga Vettel i Hamilton itekako moraju strahovati

Nakon VN Azerbajdžana: Što su svojim sudarom dokazali Verstappen i Ricciardo i zašto zbog toga Vettel i Hamilton itekako moraju strahovati

Objavljeno: 30/04/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Foto: Screenshot

Sudar Red Bullovih momčadskih kolega Maxa Verstappena i Daniela Ricciarda niti je prvi niti posljednji sudar dvojice vozača bolida iste momčadi u Formuli 1. Kao i uvijek nakon takve situacije u prestižnom automobilističkom natjecanju postavljaju se pitanja i nudi nešto nalik odgovorima – sama momčad stišava situaciju puštajući u eter PR objave pomirljivih tonova čiji je sukus fair-natjecanje i dokazivanje tko je bolji na samoj stazi – dok iza zatvorenih vrata akteri vjerojatno čuju i koji povišeni ton jer gubljenje bodova u utrci konstruktora znači i gubitak novca i svega što to veže.

Ovaj dio o ravnopravnosti natjecanja Red Bull je i pustio u javnost nakon nedjeljne utrke vožene za Veliku nagradu Azerbajdžana, o ovom drugom više znaju samo oni koji su iza zatvorenih vrata i bili.

Veliki je iskorak u ovoj natjecateljskoj godini napravio Red Bull čiji bolid djeluje spremno za borbu sa najjačima i jednako tako spremno nauditi im (čitaj: Ferrariju i Mercedesu) korištenjem dobre reakcije svojih vozača i dobre strategije. Iskoristit će i ukazan trenutak sreće, ali i kvalitetu pojedinaca koje imaju iza upravljača pa će, uzmimo za primjer Veliku nagradu Kine, cijeli svijet na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja gledati Ricciarda.

On vozačkih kvaliteta za ponavljanje takvog rezultata nesumnjivo ima, a bude li Renault koji Red Bull oprskbljuje motorima i sam nastavio raditi dobar posao i dalje ostvarivao napredak u svojim rezultatima, takve slike neće nikoga čuditi.

Sve ovo uz jedan uvjet – prestanu li Verstappen i Ricciardo raditi gluposti.

Utrkivanje u Formuli 1 ‘nešto’ je drugačijega u odnosu na svakodnevicu na cesti.

Max Verstappen odrastao je uz F1 staze na kojima je njegov otac Jos godinama nastupao (dva penjanja na postolje), uz njegovo ime veže se niz rekorda od onog da je najmlađi sudionik F1 utrke (17 godina, 166 dana) do onog da je i njen najmlađi pobjednik (VN Španjolske 2016). Uz njegovo ime, pak, veže se i nadimak Mad Max, ali i niz prigovora drugih vozača da mladac ne poštuje nikog na stazi i da će, nastavi li tako, na stazi poginuti ili on sam ili će u smrt usmjeriti nekog od drugih natjecatelja.

Ricciardo, Verstappen 2018 Azerbaijan Grand Prix

Svede li se nedjeljni sudar na uobičajen promet Ricciardo bi bio taj kojeg bi policija ispitivala i od kojeg bi se osiguravajuća kuća naplatila budući da je on udario Verstappena u stražnji dio. Formula 1, ipak, nije prometnica na kojoj ova pravila važe, a Verstappen je ponovno odigrao u skladu sa nadimkom dokazujući da je – Mad.

Brži bolid na F1 stazi ima pravo prestići sporijeg, a ovaj ga nema pravo pritom (previše) u tome ometati.

Pravilo kaže da vozač kojeg se napada ima pravo na jedan manevar u obrani svoje pozicije.

Vozač koji napada potom ‘zna’ da mu neće blokirati i drugu stranu kad ju napadne. Ricciardo je na to računao, Verstappen je trznuo volan i u drugom smjeru…

Dogodilo se što se dogodilo, uslijedila je PR objava iz redova momčadi, no posljedica bi moglo biti.

Ricciardo je, naime, ugovorno vezan za momčad samo do kraja ove natjecateljske godine.

Nema sumnje da će ga Red Bull pokušati vezati duljim ugovorom, no laude dok pobjeđuje (Kina) i šutnja kad nije ništa – ili je barem manje – kriv (Azerbajdžan) i nisu baš pravi način dokazivanja da vam je stalo do vozača. Momak koji sjajno vozi, koji je jedan od najboljih napadača na stazi bez muke će za sebe vezati udavače. I sponzore.

U ovom trenutku Ricciardo djeluje spremno za osvajanje naslova, upitno jest je li Red Bull spreman. Spreman s druge strane je, primjerice, Ferrari koju mu šansu može pružiti i koji ima najbolji auto u ovom trenutku a u kojem Australac može izgurati četverostrukog prvaka Vettela, ali i Mercedes u kojem, navodno, Lewis Hamilton i nije najsretniji čovjek na svijetu i čiji će sljedeći ugovor biti prilično ‘težak’. Ricciardo je jeftiniji i gotovo pet godina mlađi…

Povratak na vrhpointer
Zatvori X