Pretraži
Najbolji vozački filmovi za pogledati u vrijeme korona izolacije

Najbolji vozački filmovi za pogledati u vrijeme korona izolacije

Objavljeno: 25/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Universal Pictures; 20th Century Fox; IMDb

Najbolji vozački filmovi za pogledati u vrijeme korona izolacije – Mnogi od nas koji vole ove oktanske retke obožavaju lijepo vrijeme i vijugavi komad asfalta. Dodajte na to dobru kombinaciju četiri kotača, potentnog motora i taktilno podešenog volana pa ćete dobiti recept kojem malo nas može odoljeti. Nažalost, dok se priroda budi, iako uz trenutno naopako vrijeme i zimsko proljeće, među nama kruže minijaturna, oku nevidljiva bića sebičnih namjera – virusi.

  

Za dobrobit svih nas, moramo ostati pribrani i strpljivi te se pridržavati strogih uputa stručnjaka iz zdravstvenog sektora. S obzirom da nipošto nije mjesto i vrijeme za socijalizaciju, a ne preporuča se niti kretanje po vani osim onog osnovnog i nužnog, idealno je vrijeme za pogledati nekoliko filmova sa svima nam omiljenim limenim junacima, automobilima. Evo nekoliko preporuka.

 

 

Brzi i žestoki (2001.)

Počet ćemo od najočitijeg kandidata koji je mnogima, osobito mlađim generacijama, otvorio oči prema globalnoj tuning sceni. Dominic Toretto i Brian O’Conner postali su zaštitna lica filma koji je kasnije dobio i čitav niz nastavaka. Priznat ćete da je prvi uistinu poseban stvorivši vojsku obožavatelja. Narančasta Toyota Supra nakon ovog filma postala je filmski junak za sva vremena.


najbolji filmovi o automobilima


 

Utrka života (2013.)

Istinita priča, Formula 1 i rivalstvo između dvojice velikana tako različitih ličnosti a opet usmjerenih ka istome cilju, pobjedi. Niki Lauda i James Hunt, osim kultnog rivalstva u stvarnosti, u filmu Utrka života su postali i vječni hollywoodski junaci. Često taj izraz može biti i negativno shvaćen, zbog pretjerivanja i negativnog konteksta, ali ovdje njih dvojica postaju vrlo slikovito ovjekovječeni za sva vremena. Odlična glumačka postava, vrhunski odrađena kamera i prilično realistično utrkivanje čine ovaj film nezaobilaznim na popisu automobilskih klasika. 

Senna (2010.)

Fantastičan dokumentarni film o jednom od najboljih vozača Formule 1. Što zbog svoje nadnaravno strastvene vožnje, što zbog svoje tragične smrti, Ayrton Senna je postao i ostao ime koje ćete najvjerojatnije čuti kada nekoga pitate tko je bio najbolji vozač ikada. Malo koji dokumentarac može izazvati tako šarolik spektar emocija, od uzbuđenja, preko sreće do tuge i razočaranja. Priča koju svatko misli da zna dok ne pogleda ovih 106 minuta. Ukoliko uspijete nabaviti produljenu verziju od 162 minute sa cjelovitim izjevama i scenama, tada ste na putu do prave filmske poslastice.


najbolji filmovi o automobilima


 

Nestali za 60 sekundi (1974.)

Nismo fulali godinu, Nicolas Cage je imao samo 10 godina kada je nastao ovaj dragulj u čijem je „remakeu“ Cage glumio 26 godina kasnije. Originalni film iz 1974. godine je niskobudžetni uradak malo poznatog režisera, producenta, scenarista, glumca i kaskadera Henrya Blighta Halickog. Pisanje zajedljivih dijaloga mu možda nije bila jača strana, ali čovjek je znao napraviti filmsku, epsku potjeru automobilima bez specijalnih efekata. Velik dio dijaloga je improviziran a brojni sudari na filmu su zapravo stvarne nesreće nastale za snimanja i namjerno su ostavljene u završnoj verziji filma. Nestali za 60 sekundi je klasik kakvog više nećete dobiti iz Hollywooda.


najbolji filmovi o automobilima


 

Izazivač: Le Mans ’66 (2019.)

Rivalstvo između Ferrarija i Forda na utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine spada u one epske priče iz svijeta motorsporta. Najnoviji film na ovom popisu vrlo vjerojatno je mnogima koji ovo čitaju još uvijek svjež doživljaj nakon dva i pol sata vrhunski prezentirane priče. Neki će zamjeriti autorima filma na „zločestoj“ ulozi voljenog Ferrarija, ali s obzirom da film dolazi iz Hollywooda, logično je da uloge trebaju biti podijeljene i tabori jasno postavljeni. Unaoč tome, sasvim jejasno da su glavni negativci u cijeloj priči „zlobni“ birokrate i uhljebi iz vrha Forda. Ne trebamo niti spominajti da su scene utrkivanja vrhunski izvedene i to bez kompjuterske animacije.


najbolji filmovi o automobilima


 

Le Mans (1971.)

Dok za film Izazivač iz 2019. godine možemo reći da kompletan doživljaj u kojem će svatko, makar ga i ne zanimali automobili pronaći satisfakciju, Le Mans iz 1971. sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi je kirurški precizan i oštar. Možemo reći, namijenjen tradicionalnom oktanoljupcu željnom opojnog zvuka motora u V konfiguraciji, ovaj film može vas podučiti samoj srži svijeta motorsporta. Ubacite u to još jedno u nizu kultnih rivalstava, jer nakon Forda je na red protiv vječnog Ferrarija došao također vječni Porsche i dobit ćete klasik koji zrači posebnom energijom i naelektriziranom neizvjesnšoću. Kada shvatite da su ovo „kamera i zvuk“ iz 1970-ih, pitate se kome još treba GoPro, dronovi i kompjuteri?!


najbolji filmovi o automobilima


 

Ostanite doma i uživajte u filmskim minutama.


Pogledaj galeriju


Najbolji vozački filmovi za pogledati u vrijeme korona izolacije

Povratak na vrhpointer
Zatvori X