Pretraži
Mercedes špijunira svoje kupce ? Sustav za praćenje vozila je postao obavezni dio opreme.

Mercedes špijunira svoje kupce ? Sustav za praćenje vozila je postao obavezni dio opreme.

Objavljeno: 22/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Izgleda da Hrvati ipak nisu jedini koji vode borbu sa ovršiteljima i dužnicima. Britanci također imaju takvih problema a u najnoviji slučaj uključeno je i jedno od najvećih imena u autoindustriji, Mercedes. Počevši od travnja prošle, 2018. godine, svi novi automobili proizvedeni u Europi moraju u sebi imati ugrađen sigurnosni sustav za alarmiranje hitnih službi u slučaju nesreće.

Sustav imena eCall upućuje automatski poziv ka interventnim jedinicama preko središnjeg europskog broja u slučaju hitnosti, 112. Podaci koji se šalju hitnim službama u pravilu sadrže podatke o vozilu, uključujući i lokaciju vozila. Naravno, svima nam je razumljivo da ukoliko automobil može slati lokaciju znači da ima ugrađen neki vid sustava za određivanje lokacije.

Prema najnovijem javljanju britanskih tabloida, postoje osnovane sumnje da Mercedes prati vlasnike i vozače svojih automobila kako bi ih mogao pratiti i znati lokaciju automobila u svakom trenutku. S obzirom da automobil ne služi da prevozi sam sebe, problematična je činjenica da praćenjem automobila Mercedes prati i lokaciju onoga tko vozi taj Mercedes.


Mercedes prati gdje ste

Mercedes prati gdje ste

Mercedes prati gdje ste


 

Mercedes špijunira svoje kupce ?

Podaci o lokaciji novih Mercedesa se prema navodima britanskih medija prosljeđuju ovršiteljima, jer očito je mnogo Britanaca koji žive iznd svojih mogućnosti kupujući luksuzne automobile od Mercedesa. U slučaju gomilanja duga, sve završava kod ovršitelja kojima je u interesu što prije se domoći novca kako bi se namirili dugovi,

Dužništvo nije popularno kod Mercedesa, pa navodno u svoje nove automobile od 2018. godine ugrađuju skrivene sustave za praćenje lokacije vozila. Nakon što utvrde lokaciju vozila za koje je vlasnik nagomilao dugove, podaci o lokaciji vozila se šalju ovršiteljima koji zatim dolaze i oduzimaju vozilo koje vlasnik ne uspijeva uredno plaćati.

Za sada nije sasvim sigurno jesu li sporni senzori za praćenje lokacije dio eCall sustava koji spada u obazevni dio opreme, ali je sigurno da nisu dio niti jednog sustava koji Mercedes otvoreno komunicira prema kupcima. Prema riječima neimenovanog izvora iz Mercedesa, kupci potpisuju pristanak na to da ih se prati prilikom sklapanja ugovora o financiranju automobila.

Unatoč svim opravdanim razlozima iz ekonomskog aspekta, ne možemo se oteti dojmu da Mercedes pretjeruje sa upražnjavanjem svojih prava zadirući time u privatnost onih koji inače sasvim uredno otplaćuju svoj automobil. Nažalost, ovo nije jedini niti izdvojen slučaj u kojem velike kompanije demonstriraju svoju moć zadirući u privatnost pojedinaca.


Pogledaj galeriju


Mercedes špijunira svoje kupce

Povratak na vrhpointer
Zatvori X