Pretraži
Video – Mercedesovi vanjski zračni jastuci za pješake, dobra ideja, ali Volvo je u tome ipak bio prvi

Video – Mercedesovi vanjski zračni jastuci za pješake, dobra ideja, ali Volvo je u tome ipak bio prvi

Objavljeno: 09/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Mercedes-Benz

Mercedesovi vanjski zračni jastuci za pješake, tako naime glasi nedavna patentna prijava Mercedesa prema patentnom birou.

Njemački proizvođač automobila želi naime patentirati svoju metodu ugradnje zračnih jastuka u bočne stupove karoserije između haube i krova, kako bi se napuhali ako bi vozilo slučajno pogodilo pješaka.


Mercedes-Benz


Prema onome što piše u specifikaciji patenta, senzori bi utvrdili je li došlo do sudara, a ako je, to bi uzrokovalo da se poklopac haube počne podizati prema gore, uz vjetrobransko staklo, s tim da bi iz stupova “izronili” zračni jastuci.

Vanjski zračni jastuci bi se inače nalazili unutar cijevi od tkanine pa ne bi bili vidljivi, osim kad bi se otvorili. Jedan kraj bio bi pričvršćen za vrh stupa, a drugi za donji dio.

Mercedes bi, u konačnici, svojim dizajnom omogućio zračnim jastucima da se prilagođavaju podizanju poklopca, kako bi se pješaci našli u dodiru sa zračnim jastukom, umjesto s tvrdom površinom poput vjetrobranskog stakla.


Pogledaj galeriju

Mercedes je prijavu za ovaj patent podnio početkom srpnja ove godine, da bi ga američki Ured za patente i zaštitne znakove odobrio početkom kolovoza. Inače, ova je ideja nalik zračnom jastuku za pješake koji je Volvo prvi detaljno opisao još u 2012. godini. 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X