Pretraži
‘Made in China’ odavno nije sinonim za manjak kvalitete, dapače. Iz Volva tvrde da su njihovi automobili nastali u Kini kvalitetniji u odnosu na europsku obitelj

‘Made in China’ odavno nije sinonim za manjak kvalitete, dapače. Iz Volva tvrde da su njihovi automobili nastali u Kini kvalitetniji u odnosu na europsku obitelj

Objavljeno: 14/05/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Foto: Volvo

Nije nikakva novost, dani ismijavanja proizvoda na poleđini kojeg stoji natpis ‘Made in China’ odavno su iza nas, a baš istu sliku, ako je vjerovati pojedincima, možemo gledati i u autoindustriji.

Volvo je jedan od njih, od pojedinaca koji to tvrde. Sinonim za sigurnost, također je znano, u vlasništvu je kineske kompanije Geely pa konstataciju možemo gledati i iz tog kuta, međutim, kad takvu izjavu potkrijepe rezultati testova i statistika u kojima Volvo obično stoji na/pri vrhu, onda njihovo da je ‘Made in China’ bolje nego ‘Made in Europe’ treba shvatiti i nešto ozbiljnije.


Volvo S90 u Kini


Nisu sva Volvova proizvodna postrojenje preseljena istočno, dio njih je i u Europi, poput onog u Belgiji gdje se sklapa XC40. S druge strane S90 na neka tržišta stiže iz Kine. Usporedba je moguća, a dao ju je potpredsjednik Volvova Odjela dizajna Robin Page koji inzistira na tome da su “vozila proizvedena u Kini sada kvalitetnija u odnosu na ona proizvedena u Europi”.


Pogledaj galeriju

Rekli smo, funkcija koju gospodin Page u Volvu obnaša ona je potpredsjednika Odjela dizajna, čovjek, dakle, nije iz odnosa sa javnošću, te riječi nisu baš dobro ‘izvagane’ i ima ih koji bi zbog njih mogli zaključiti da XC40 možda baš i nije najbolja kupnja na svijetu. Nije, dakle, niti iz Odjela upravljanja kvalitetom iz kojeg bi sigurno stigla poruka da su sva vozila, neovisno o mjestu njihove izrade, jednako kvalitetni proizvodi. ‘Ispeglat’ će to već Volvov PR odjel, nije u pitanju, no imat će truda i za ‘peglanje’ rečenice u kojoj je usporedio dva proizvodna svijeta.


Volvo S90 u Kini


Prema Pageu je veći broj zaposlenih (Kina, jeftinija radna snaga) jednako manjak automatizacije (Europa), a višak ljudi znači i ulaganje većih sredstava u fina podešavanja, samim time i veću kvalitetu.

Krajnje pojednostavljeno, proizvod koji nastaje u Kini, gdje su troškovi rada niži u odnosu na europske zemlje, proizvod je koji će proći rigoroznije mjere provjere kvalitete.

Također i osiguranja zadržavanja standarda kvalitete na proizvodnoj liniji iz jednostavnog razloga, jer za to sredstava ima više nego u Europi.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X