Pretraži
Lotus šalje najsnažniju Evoru GT direktno preko Velike bare! Ona ima 422 KS i doslovno – leti!

Lotus šalje najsnažniju Evoru GT direktno preko Velike bare! Ona ima 422 KS i doslovno – leti!

Objavljeno: 30/07/2019 / Autor: Petar Bondek /

Lotus Evora GT : Amerika je zemlja gdje je pretjerivanje uvijek poželjna osobina- nacija koja organizira turnire u prežderavanju voli sve što počinje s “naj”, pa tako i najsnažnijeg Lotusa (s unutrašnjim izgaranjem)!.

Evija (izgovorite kako Vam već drago) je vjerojatno jedno od najgorih imena ikad danih automobilu, no izgleda da je Lotus dosad potrošio sve lijepe i milozvučne riječi s E…

Esprit je bio osvježenje, Elise/Exige pravac za male sportske automobile, a Evora GT? Po današnjim standardima spada u lakše automobile, iako teži kao skoro tri Caterhama Superlight R500…Da, i Lotus je malo zastranio – Elise je 1996. imao 725 kg, no Evora je ipak broj veća – i skoro dvostruko teža s 1.408 kg!

 

Još uvijek superagilna

No, GT izvedba je 32 kg lakša od Evore 400, a za pretile Amere mora imati i Edelbrock kompresor! Jedina Evora u prodaji 2020.g. u SAD-u će imati opciju 2+2 ili 1+1 što se sjedala tiče, no potisak će joj davati sjajni 3,5 litreni V6 s 422 KS, 317 Nm i 64 kg downforcea pri punoj brzini. Koliki je maksimum? Za Lotusa impresivnih 303 km/h, baš kao Ferrari 288 GTO…

Kompresorski V6 s manualnim šestbrzincem je vrhunski sklop, skupa s  AP Racing kočnicama i Eibachovim oprugama na Bilsteinovim sportskim amortizerima. Znači da izgleda sjajno, ide sjajno, leži sjajno i zahvaljujući aktivnom ventilu ispuha – i zvuči sjajno! Titanski ispušni sustav nije jeftin – 8.000 dolara se možda da i bolje potrošiti, pogotovo za V6 koji ionako sjajno reži!

Vozački automobil naravno mora imati i vozačke ESP modove – Drive / Sport / Race /  i naravno – Off!

Lotus Evora GT

Lotus se pobrinuo da luksuza ima više nego inače (što se pomalo kosi s načelima Lotusa), tako da će Ameri uživati u karbonu, Alcantari, bi-xenonu, koži, wooferu i pojačalu – svim blagodtaima bez kojih se više jednostavno ne može živjeti! Osim ako vozite Elise, naravno!

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X