Pretraži
Lijepa priča nedjeljom : BMW M5 E39 – „facelift“ ispod haube od 529 KS

Lijepa priča nedjeljom : BMW M5 E39 – „facelift“ ispod haube od 529 KS

Objavljeno: 16/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Predstavljen na salonu automobila u Ženevi, BMW M5 generacije E39 je prvi u elitnoj M5 lozi koji je dobio impozantni V8 motor. Automobil je sa sobom donio brojne inovacije u odnosu na prethodnu „kamatarka“ M5-icu, pa tako osim pozamašnog 4.9-litrenog motora, ovaj M5 je prvi dobio i aluminijski prednji ovjes te multilink ovjes na stražnjoj osovini.

Nama je ipak najzanimljivija stvar ona ispod haube, a to znači 400 Ks uz elegantnih 500 Nm okretnog momenta. Unatoč mišićavom V8 motoru, M5 ove generacije nije izgubio prepoznatljivu linearnost isporuke snage zbog koje u M-sport BMW-i upravo toliko cijenjeni.

Također zahvaljujući tome, malo je E39 M5-ica koje su doživjele značajniji tuning jer velika većina štovatelja kulta BMW Motorsporta obožava čistunsku linearnu krivulju snage i momenta koje ovaj M5 u tvorničkoj specifikaciji daje.

Čistoća i određena jednostavnost ovog automobila, daju mu poseban šarm koji osvaja mnoge unatoč tome što postoje već tri novije generacije M5-ice koje su neupitno brže i tehnološki naprednije.Evolve Automotive je tvrtka koja je poželjela od uglađene M5-ice napraviti potentniji automobil sa više konkurentnosti suvremenijim generacijama. Postoji jedan trik u nabrijavanju atmosferske V8 M5-ice kako bi se zadržao njen uglađeni linearni karakter a opet dobio osjetni porast snage i performansi.

To je izbjegavanje turbo punjača i korištenje druge vrste kompresije zraka u motoru kako bi se sagorila veća količina goriva i posljedično podignula snaga motora.

Riječ je o tzv. „superchargeru“  koji povećava snagu motora ali ne narušava krivulju isporuke snage. Za razliku od turbopunjača, kompresor je pretvorio E39 M5-icu u ljutu zvijerku, iako se nećemo žaliti niti na njene tvorničke specifikacije.

Nakon ugradnje kompresora i pripadajuće opreme, automobil kojeg vidite na slikama je razvio snagu od 529 KS, koliko je vlasnik otprilike i htio. Da stvar bude bolja, primjerak BMW M5-ice koji je u vlasništvu Evolve Automotivea razvio je natestiranjima oko 630 KS.

Sada vi nama recite, biste li rađe htjeli ovog raspjevanog ljepotana u top specifikaciji ili tehnološki prenatrpanu novu M5-icu?


Pogledaj galeriju


BMW M5 E39

Povratak na vrhpointer
Zatvori X