Pretraži
Ležeći policajac vam je oštetio vozilo ili rupa na kolniku probušila gumu ? – može li se naplatiti? Evo kako

Ležeći policajac vam je oštetio vozilo ili rupa na kolniku probušila gumu ? – može li se naplatiti? Evo kako

Objavljeno: 11/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: wikimedia.org / pexels.com

Ljetna sezona je vrijeme intenzivnih radova na cesti. Nije svakodnevan slučaj, ali posljedice nekih radova na cesti ostaju nesanirane dulje vrijeme nakon završetka radova. Često se radi o tome da jedna služba koja je izvodila radove i zbog toga iskopala jamu na cesti, nema ovlasti da tu rupu u potpunosti zatvori. Kritičan dio je asfalt.

Njegov sloj debeo je svega nekoliko centimetara, što je dovoljno da ukoliko postoji postoji poprečna „traka“ preko ceste, širine pola metra i duboka tih nekoliko centimetara zbog nedostatka asfalta, da uzrokuje značajnija oštećenja na vozilu ukoliko se nije usporilo doslovno na brzinu „ler gasa“ u prvoj.

Rupa na kolniku, tko je kriv ?

Nesavjesni i loše koordinirani radovi svakako nisu jedini krivac za oštećenja na kolniku. Ne može ljudska ruka napraviti štete koliko to može majka priroda. Završetkom zimske sezone, osobito ako je zima bila izrazito hladna sa većim količinama snijega, tada se mogu lako pojaviti rupe u kolniku dolaskom proljeća.


šteta od kolnika

šteta od kolnika

šteta od kolnika


Voda od otopljenog snijega prodre ispod asflatirane površine ceste, ispere nosivi sloj koji daje potrebnu čvrstoću cesti te se stvori rupa. U ekstremnim slučajevima može doći i do otvaranja rupe veličine cijelog automobila. Ipak, najčešće su one taman dovoljne veličine da u nju propadne kotač vozila prilikom vožnje i uzrokuje snažan udar na ovjes prelaskom.

Ležeći policajac vam je oštetio vozilo ?

Šteta na automobilu može nastati i kao posljedica dobrih namjera onih koji su planirali i konstruirali ceste. Ležeći policajci su ljuti neprijetelji ovjesa svakog automobila. Posebno su nezgodni oštećeni ležeći policajci tijekom sezone čišćenja snijega često bivaju pokidani i polomljeni zbog nemarnih ralica.

Ne primjetite li oštećeni ležeći policajac na vrijeme, on može uzrokovati oštećenja ovjesa i guma automobila. Za gume su posebno opasni šarafi koji strše iz ceste a prethodno su služili kao učvršćivaći ležećih policajaca.

Ukoliko neko od gore navedenih stanja kolnika izazove prometnu nesreću ili oštećenja na vozilu, potrebno je slučaj prijeviti policiji Daljnju procjenu vozila u svrhu naknade štete obavlja osiguravajuće društvo kod kojeg imate policu. Neizostavna stavka u cijeloj priči je utvrđivanje upravitelja ceste koji je odgovoran za njeno održavanje a preporučeno mu je podnijeti i odštetni zahtjev kod upravitelja ceste.


Pogledaj galeriju


šteta od kolnika, rupa na kolniku probušila gumu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X