Pretraži
Koliko smo glupi ? Pa u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 90 posto vozača i 33 posto biciklista. Eto toliko

Koliko smo glupi ? Pa u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 90 posto vozača i 33 posto biciklista. Eto toliko

Objavljeno: 20/10/2018 / Autor: Vozim HR / Foto : Pixabay

Već smo nekoliko puta ovdje pisali o “debilizmu” naših vozača koji nemilice “voze” i tipkaju, pričaju, surfaju, lupaju selfie itd za vrijeme vožnje. Svakodnevno na ulicama susrećemo istu sliku, nekontrolirano krivudanje automobila dok spodoba za volanom umjesto na cestu bulji u svoj iPhone X kojeg revno otplaćuje u 167 rata.

Mislite da smo grubi ? Nažalost ne. Naime u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 90 posto vozača i 33 posto biciklista, a 50 posto pješaka prelazi prometnicu s pogledom prikovanim na ekran svog pametnog telefona, zabrinjavajući su podaci objavljeni u utorak na konferenciji “Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi”.


mobitel u vožnji


Na konferenciji održanoj u sklopu kampanje ‘Dan bez mobitela u prometu’, a koju je organizirala Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskom gospodarskom komorom objavljeni su toliko poražavajući podaci da je to naprosto šokantno.

Izgleda da većina sudionika u prometu apsolutno nije svjesna (ili ih nije briga) kako je korištenje mobitela za vrijeme upravljanja bilo kojim vozilom iznimno opasno.

Iako nikada ne opravdavamo bezrazložno punjenje državne blagajne prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji ima u planu povećanje novčane kazne za korištenje telefona u vožnji svakako pozdravljamo. Inače, statistike kažu da je “mobitel”  četvrti ubojica na cesti. To naravno ne vrijedi za sve one koji ga svakodnevno koriste, jer su isti naravno genijalni vozači kojima “lajkanje” FB-a, poruke preko Vibera postanje na Instagramu ne predstavljaju nikakvu smetnju, dapače, pojačavaju im reflekse i koncentraciju na vožnju.

I dalje mislite da pretjerujemo ?mobitel u vožnji

Povratak na vrhpointer
Zatvori X