Pretraži
Kartonski policajci postaju sve popularnije „oružje“ u borbi protiv neposlušnih vozača

Kartonski policajci postaju sve popularnije „oružje“ u borbi protiv neposlušnih vozača

Objavljeno: 18/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Twitter / Reddit / Carscoops

Kartonski policajci – Policija sve češće mora pronalaziti kreativne načine u borbi protiv prometnih prekršitelja i brojnih vozača koji ne poštuju ograničenje brzine na cesti. Nedavno smo pisali o tome kako policajci u Njemačkoj stavljaju kamere za mjerenje brzine u posebno izrađene kante za smeće kako bi lakše ulovili one kojima je ograničenje brzine samo nebitan broj na tamo nekoj aluminijskoj ploči uz cestu.

Mnogi smatraju potez njemačke policije pomalo lukavim i podmuklim. Budimo realni, nigdje ne piše da kamera za mjerenje brzine treba biti vidljivo označena sa svjetlećim strelicama koje će svima razglašavati njenu poziciju već na nekoliko stotina metara. Ipak, kamere za mjerenje brzine nisu jeftina oprema.

  

One su poprilično skupa igračka puna raznih senzora koji određuju brzinu vozila. Ne mogu si svi poput Nijemaca priuštiti da kamere stavljaju čak i u kante za smeće, sve pod geslom sigurnosti u prometu. Države koje se mogu tek ugledati u Njemačku ili pak samo svoje financijske resurse nastoje konzervativnije trošiti, pokušavaju doći do drugačijih metoda kojima će uvesti reda na ceste.


kartonska policija

kartonska policija

kartonska policija


 

Kartonski policajci

Neupadljiva kamera je možda dobar recept za punjenje državnog proračuna jer vozači nesluteći jure pored skrivene kamere a kasnije na kućnu adresu stižu kazne jedna za drugom. Tu vam neće pomoći niti razne aplikacije kojima možete drugima dojavljivati poziciju kamere jer ako ju nitko ne primjeti, svi postaju lovina nevidljivog lovca.

Turci su pred neko vrijeme uveli nove preventivne mjere. Pokazuje se da je ta metoda prilično učinkovita u uvođenju reda na ceste. Realistična razina upadljivosti je ovdje zapravo i poželjna. Turska policija naime koristi kartonske makete policijskih automobila koje postavlja uz cestu. Dobar dio njih je opremljen i malim solarnim panelima koji osiguravaju struju za autentičnu crveno plavu rasvjetu koja ima odličan psihološki učinak na vozače. Tko ne bi usporio pred policijskim patrolnim automobilom parkiranim uz cestu?

Slične mjere još ispituju i koriste i neke druge države, poput Velike Britanije, određenih saveznih država u SAD-u te Kanađani. Odlična stvar kod kartonskih policajaca jest njihova mala cijena koja omogućava masovniju primjenu bez udara na proračun.


Pogledaj galeriju


Kartonski policajci

Povratak na vrhpointer
Zatvori X