Pretraži
Jeste li već čuli za glupu ideju kako bi na benzinskim pumpama trebale stajati slike leševa i uništenih organa ?

Jeste li već čuli za glupu ideju kako bi na benzinskim pumpama trebale stajati slike leševa i uništenih organa ?

Objavljeno: 16/04/2020 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Benzinske pumpe sa slikama uništenih ljudskih organa – Smatrate li da biste točili manje goriva, a samim time se i manje vozili, kad biste sutra na benzinskim crpkama ugledali fotografije karcinoma pluća ili ljudskog ždrijela s raspadnutim zubima kao što ih danas gledate na kutijama cigareta? Ili na zrakoplovnim kartama i računima za struju? Neki stručnjaci smatraju da biste…

Zbog sve veće potrošnje fosilnih goriva, a samim time i zagađenja, skupina stručnjaka zatražila je da se na pištolje za točenje goriva počnu lijepiti iste fotografije kao i što ih danas imamo na kutijama cigareta, a koje bi prikazivale štetu koju emisije fosilnih goriva čine našim ne samo plućima nego i čitavome tijelu, piše stručni časopis British Medical Journal.

  

Tvrde da je to najjeftiniji način da se ljude odvrati od suvšinih vožnji i na taj način smanji potrošnja fosilnih goriva u svijetu. Ispod fotografija bi, baš kao i na kutijama cigareta, trebalo jasno stajati da “sagorjevanje fosilnih goriva dvodi do milijuna prijevremenih smrti.”

Stručnjaci dalje navode da emisije ispušnih plinova nastale izgaranjem fosilnih goriva uzrokuju oko 3,5 milijuna prijevremenih smrti godišnje, a ne zaboravljaju ni širi utjecaj na klimatske promjene, koje sve više prijete zdravlju sadašnjih i budućih stanovnika. 

Benzinske pumpe sa slikama uništenih ljudskih organa

Aktivisti predlažu da akcija bude globalna, ali bi trebala krenuti iz bogatijih zemalja koje ionako većinom pridonose emisijama stakleničkih plinova. Što se tiče jezivih fotografija na kutijama cigareta, koje se u Velikoj Britaniji koriste od 2008., one prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije WHO utječu na slabe i povremene pušače.

I na kraju, nameće se jedno pitanje – hoće li nas stvarno fotografije bolesnih pluća ili zagađenog okoliša, koje uzgred budi rečeno gledamo iz dana u dan pred vlastitim očima, natjerati da promijenimo dugogodišnje navike? Hoće li dostavljači ili poštari razmisliti da kamion, kombi ili auto u svom svakodnevnom poslu zamijene biciklom? I hoćemo li na put na godišnji odmor s obitelji u Španjolsku ili Grčku krenuti vlakom, jer se ni zrakoplovi ne preporučuju? Hoće li nas stvarno fotografije natjerati na promjene?Benzinske pumpe sa slikama uništenih ljudskih organa

Povratak na vrhpointer
Zatvori X