Pretraži
Jaguar F-Type bi od 2021. mogao ići na struju, a alternativa je BMW-ov V8

Jaguar F-Type bi od 2021. mogao ići na struju, a alternativa je BMW-ov V8

Objavljeno: 21/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Jaguar

Zamjena za aktualni Jaguar F-Type je još barem dvije godine daleko od nas unatoč tome što ovaj model više i nije u cvijetu mladosti. Možemo mu to lako oprostiti s obzirom da se ne radi o uobičajenom serijskom prometalu koje iskače iz svake paštete. Baš zato, za aktualni F-Type Jaguar je predvidio vijek od osam godina. No tu neće biti kraj jer prema riječima glavnog dizajnera u Jaguaru, budućnost je svijetla za F-Type.

Po svemu sudeći budući F-Type će nam doći u jednoj od ili obje opcije koje su trenutno u razmatranju. Jedna od njih podrazumijeva potpuno električni F-Type što je zapravo vrlo izvjesna mogućnost. Osobito kada se sjetimo da je Jaguar ne tako davno najavio da će cijeli brand preći na potpuno električnu paletu modela, a takva preobrazba se bome ne događa preko noći.

Razvijanje potpuno električnog F-Typa dalo bi inženjerima i dizajnerima iznimnu slobodu da narave nešto istinski revolucionarno poput bezvremenskog E-Typa iz 1960-ih godina. Smještanje akumulatorskih baterija u podvozje auta osiguralo bi vrlo nisko težište što bi u startu predodredilo budući F-Type kao vrlo okretan sportski automobil nevelike mase zahvaljujući izvjesnoj aluminijskoj konstrukciji.Pored ove opcije, Jaguar razmatra i klasičan pristup problemu pogona, biturbo V8 motor zapremine 4.4 litre ali ne vlastite proizvodnje nego preuzet od BMW-a. Radi se o potpuno novom motoru koji u svojoj top izvedbi isporučuje čak 650 KS uz 800 Nm okretnog momenta.

Iako baterijski komplet i motori s kojima Jaguar trenutno raspolaže za I-Pace model ne bi bili adekvatni za ekstremniji F-Type, za očekivati je veliki napredak u tom polju. Na nama je da pratimo daljnji razvoj situacije jer u Jaguaru se svakako sprema nešto veliko u sljedećih nekoliko godina razvoja novih modela automobila.


Pogledaj galeriju


Jaguar F-Type struja ili V8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X