Pretraži
Iz Toshibe tvrde da su razvili bateriju za električne automobile koja će se moći napuniti za 6 minuta.

Iz Toshibe tvrde da su razvili bateriju za električne automobile koja će se moći napuniti za 6 minuta.

Objavljeno: 24/10/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Screenshot

Polako, ali sigurno rješava se najveći problem električnih automobila: vrijeme punjenja baterija. Iako brojni proizvođači automobila, uključujući Teslu i GM, imaju baterije koje imaju prilično visok domet, i dalje troše dosta vremena na punjenje.

Zasad vrijeme potrebno za punjenje baterija električnih vozila nije ni blizu vremenu koje potrošite na benzinskoj postaji dok automobil ne napunite gorivom. Kada to zbrojite s visokom cijenom električnih automobila i relativno skromnom autonomijom, nije ni čudo što još jako puno vozača ni ne pomišlja na električne automobile.


električne punionice


No, proizvođač elektronike Toshiba počeo je razvijati novu vrstu litij-ionskih baterija za električne automobile koje će se navodno napuniti za svega nekoliko minuta. Šest da budemo precizniji.

Toshiba naime tvrdi da je najslabija karika u današnjim litij-ionskim baterijama anodni dio stanica. To je negativno napunjena elektroda koja je u većini suvremenih litij-ionskih baterija od materijala na bazi ugljika.


tehnologija budućnosti


Tijekom punjenja i pražnjenja baterije, ioni se pomiču između anode i katode, odnosno pozitivno napunjene elektrode.

Ako ubrzate proces previše, kao kod brzog punjenja, baterija može pretrpjeti pretjeranu degradaciju koja će, s vremenom, uzrokovati razgradnju baterije, a moguće i požar.


Pogledaj galeriju

Toshiba je osmislila rješenje za ovaj problem na svojoj bateriji od 32 kWh tako što se usredotočila na litij-ionske anode. Na mjesto litij-titanskih oksidnih anoda, koje se koriste u trenutačnim litij-ionskim baterijama, stavila je dijelove titanij-niobij oksida (TNO).

TNO anode navodno udvostručuju energetski kapacitet Toshibinih baterija.

Uglavnom, dok se jedni vesele, drugi tvrde da je tako brzo punjenje većih baterija (od 20-40kWh) potpuno nemoguće tj da bi punjači morali biti i do kapaciteta od 500 kWh pa i više.Toshiba tvrdi da će litij-ionske baterije sa TNO anodama biti dostupne 2019. godine, pa ćemo tada i empirijski utvrditi hoće li se puniti za 6 minuta.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X