Pretraži
Istraživanje pokazalo: Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri

Istraživanje pokazalo: Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri

Objavljeno: 08/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Bring a Trailer

Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri – Europski parlament je sredinom 2018. godine velikom većinom izglasao izvještaj o manipuliranju brojačima kilometara prilikom prodaje rabljenih automobila, u kojem su se predlagala zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse. Stoga se takvu praksu počelo smatrati kaznenim djelom, ali brojni preprodavači ju još uvijek prakticiraju.

Naime, jedno britansko istraživanje je pokazalo da se samo na prometnicama Velike Britanije nalazi preko 2,5 milijuna vozila kojima je skidana kilometraža. Računajući da se po britanskim cestama vozi preko 38,9 milijuna vozila, a na samo sedam milijuna je napravljen pregled kilometara za ovu studiju, podaci su poprilično zabrinjavajući.


Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri


Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri

Istraživanje je pokazalo da je 443 tisuće vozila imalo odstupanja u kilometrima, na 414 tisuća vozila se isto otkrilo na tehničkim pregledima, a na 71 tisući vozila su miješani podaci u kilometrima i miljama kako bi se stvorio dojam „neskidanja“. Upravo se prema tome pretpostavlja da više od 2,5 milijuna vozila ima manipulirane kilometraže.

Zanimljivo je da su se u Velikoj Britaniji najviše skidali kilometri na kombiju Citroenu Jumpyju s postotkom od čak 29,89 posto neispravnih primjeraka. Vrlo blizu ga slijede i Renault Scenic te Peugeot Expert s oko 29 posto neispravnih kilometraži, a potom redom Renault Grand Scenic, Ford Transit, Vauxhall (Opel) Combo, BMW X5, Peugeot 206, Vauxhall Vectra te Citroen Xsara.Takva statistika pokazuje da je tamo najrizičnije kupiti rabljeni kombi ili pak prosječni automobil francuske marke. No recimo da u Velikoj Britaniji postoji rupa u zakonu jer njihov zakon propisuje da je ilegalno prodati automobil bez otkrivanja poznatih odstupanja u kilometraži, ali nije ilegalno „prilagoditi“ kilometražu na vozilu.

Stoga se britanske vlasti pokušavaju boriti na različite načine da se spriječi prodaja automobila s lažnim kilometražama. Primjerice, Engleska i Wales su zabranili kupovinu uređaja i alata koji omogućuju promjenu kilometraže. Također, potencijalne kupce se konstantno upozorava da se prije kupovine naprave detaljne provjere kilometraže, kao i ostalih tehničkih ispravnosti.

Iako brojni preprodavači još uvijek redovito skidaju kilometre s različitih vozila, treba uzeti u obzir da im policija i zakoni sve više pokušavaju stati na kraj. Čak su se i u Hrvatskoj počeli primjenjivati takvi zakoni te je poznato da je prošle godine jednome od preprodavača iz Pitomače suđeno zbog skidanja kilometara.


Pogledaj galeriju


Francuskim autima se najčešće skidaju kilometri

Povratak na vrhpointer
Zatvori X