Pretraži
Istraživanja kažu da većina vozača i dalje ne želi da ih automobili sami voze

Istraživanja kažu da većina vozača i dalje ne želi da ih automobili sami voze

Objavljeno: 29/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: waymo.com

U vrtoglavoj borbi za dominacijom u svijetu bolje i brže tehnologije, proizvođači automobila ponekad kao da žive u paralelnom svijetu i zaboravljaju slušati što je ono što njihovi potencijalni kupci zaista žele.

U vrijeme kada većina brendova opsežno radi na projektima samostalne vožnje, provedeno je istraživanje među američkim i njemačkim kupcima, koje je pokazalo da se više od polovice njih, točnije 55 posto, nije spremno upustiti u vožnju s potpuno autonomnim vozilima.


V2X


Autonomna (samovozna) vozila, naime, kod većine izazivaju zabrinutost o sigurnosti i mogućim tehnološkim propustima. Ta dva razloga navedena su kao vodeći razlozi zbog kojih bi ispitanici odbili prijevoz u autonomnim vozilima, jer preferiraju imati vozača za volanom, koji bi kontrolirao rad automobila.

Ti su strahovi, u konačnici, izazvali osjećaj nelagode, koji je uzrokovao to da ljudi općenito odbace ideju vožnje u automobilu bez vozača.

“Strah da bi samovozeći automobili mogli biti zbunjeni u neočekivanim situacijama, kao i zabrinutost o sigurnosti opreme te potencijalnim kvarovima, nalaze se među glavnim razlozima za odbijanje korištenja potpuno autonomnih vozila”, objasnio je direktor istraživanja konzultantske tvrtke Gartner, Mike Ramsey.


Ford samovozeći automobili


Istraživanje se baziralo na studiji najvećeg automobilskog kluba u SAD-u, AAA-u koji je otkrio da se 75 posto Amerikanaca boji ući u potpuno autonomno vozilo. To je pravi šok za tehničare koji, bilo u Detroitu ili Silicijskoj dolini, razvijaju tehnologije čiji je cilj vrlo brzo izvesti potpuno autonomna vozila na ceste.

Očito je da na ovu percepciju utječu i kultura i dob ispitanika. Autonomna vozila ciljaju na mlađu populaciju, koja se naviknula oslanjati na tehnologiju. Upravo iz tog razloga nekolicina tehnoloških kompanija već održava male “radionice” s ograničenim brojem sudionika, kojima objašnjavaju prednosti autonomnih vozila… i to sa zanimljivim rezultatima.


Pogledaj galeriju

“Prije eksperimenta, gotovo svi se osjećaju nepovjerljivo pa većina ne vjeruje u potpunosti autonomnim vozilima. No, nakon što su ih isprobali, većina kaže: “To je to! Promijenili ste moju percepciju ove tehnologije.”

Rezultati Gartnerova istraživanja pokazuju pak da funkcije autonomne vožnje ipak ne stoje tako loše jer, iako 55 posto ispitanika odbija ući u 100 posto autonomno vozilo, sedam od 10 ispitanika bi se vozilo u poluautonomnom vozilu koje bi moglo samostalno izvršiti nekoliko operacija, no uvijek bi zahtijevalo nadzor vozača.Dakle, prije nego što brendovi proglase modele s četvrtom ili petom razinom autonomije, trebali bi obratiti pozornost na ovakva istraživanja i shvatiti da se moraju pozabaviti s nepovjerenjem vozača prije nego im pokušaju (neuspješno) prodati automobile kojima nitko ne upravlja.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X