Pretraži
Invazija lažnih ispušnih otvora; koji su razlozi ove nepotrebne vizualne prijevare?

Invazija lažnih ispušnih otvora; koji su razlozi ove nepotrebne vizualne prijevare?

Objavljeno: 23/09/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto:  Newspress, Daimler AG, BMW AG, Audi AG

Lažni ispušni otvori : Prvo sam mislio da umišljam stvari, no gledajući njemačke novitete primjetio sam svojevrsni uzorak – svi imaju ogromne otvore za ispušne cijevi, no cijevi su ili minimalne – ili su otvori ZATVORENI. O čemu se radi?

Svrha cijele ove priče je sugestija – znači da proizvođač želi prikazati određeni model moćnijim, opakijim i sportskijim nego što jest, no ima i izuzetaka – kod nekih se radi o čisto kozmetičkom rješenju, koje može naglasiti simetriju ili jednostavno razbiti sivilo stražnjeg kraja.

Većina promatrača misli da je sve krenulo nedavno od VW-a i Mercedes-Benza, no zapravo je trend pokrenula – Honda, i to sa Civicom prije 13 godina! Drugu krajnost (otvor haubice – cijev od zračnice) me prvi puta zaintrigirala (i razočarala) kod drugog vrhunskog japanskog automobila – Mazde6 MPS, iste 2006. Prvo sam mislio da je to fora iz 2006., no 13 godina kasnije…

Lažni ispušni otvori

 

“New Wave Fake”

Moram naglasiti da ne optužujem proizvođače radi bilo kakve prijevare – sam izgled otvora ispušne cijevi nije bitna stavka na automobilu, samo ne vidim svrhu – lažnog!. Baš kao što bi možda neka žaba stvarno voljela naučiti voziti bicikl, no budimo realni – to joj ne bi poboljšalo kvalitetu života!

 

Još sam nekako bio pasivno razočaran oko te najezde lažnih okvira od lažnog kroma za lažne rupe, no onda je Audi prevršio svaku mjeru – s novim S6!

Model kojeg je nekad krasio Lambov V10 sad ima drndavi V6TDI i najgori privid ispušnih cijevi u povijesti čovječanstva!

Pogledajte samo te prokletinje – ’em su prevelike i za Lamba, ’em je netko zaboravio izbušiti rupe u njima! Kakvu poruku nam zapravo šalju? Cijela VW Grupa se zarazila fejk spulja virusom zapadnog Nila, od T-Roca do Porschea.

Ni BMW nije ostao imun – skoro je teško pronaći model koji (što se ispuha tiče) ne prodaje muda pod b*****e. A i s bubrezima trenutačno imaju dovoljno problema…

 

Gledajući kroz povijest, ispušne cijevi su ponekad ispale vizualno i auditivno vrlo bitne stavke, čiji je dizajn i broj odavao bitne informacije o automobilu. Izgleda da se moramo naviknuti da su ta vremena davno prošla..

 

Pogledaj galeriju

Lažni ispušni otvori

Povratak na vrhpointer
Zatvori X